Aziatische beurzen proeven even van stierenmarkt

foto epa ©EPA

De beurzen in Azië hebben donderdag winst geboekt, als reactie op goede macrocijfers in de VS. Tussentijds belandden ze zelfs even in een stierenmarkt. De MSCI Asia Pacific Index tikte een stand van 85,19 punten aan, wat meer dan 20 procent hoger is dan het dieptepunt van 9 maart.

'De aandelenmarkt is het pad van herstel ingeslagen. De beter dan verwachte Amerikaanse indicatoren kondigen het uitbodemen van de wereldwijde economie aan', zei Yoshihiro Ito, hoofdstrateeg bij Okasan Asset Management aan het persagentschap Bloomberg.

In Tokio eindigde de Nikkei225 1,8 procent hoger op 8.636,33 punten, terwijl de brede Topix 1 procent bijschreef tot 826,81 punten. In Hongkong stond de Hang Seng-index even voor 8 uur Belgische tijd 3,2 procent hoger, terwijl de Shanghai SE Composite-index 3,1 procent in de plus noteerde. De beurs van Seoel sloot met 1,2 procent winst.

De gestegen verkoop van duurzame goederen in de VS ondersteunde onder meer de grote elektronicagroepen. Sony steeg 6,75 procent en de specialist in digitale fototoestellen Canon won 3,5 procent. De Zuid-Koreaanse gigant Samsung Electronics dikte 2,5 procent aan.

De Japanse producent van geheugenchips Elpida Memory schoot 17,95 procent vooruit. Twee dochters van Elpida gaan nieuwe aandelen uitgeven, waarmee ze 45,8 miljard yen zullen ophalen. Hiermee zal Elpida zijn kapitaal versterken tot een dusdanig peil dat banken geen vervroegde terugbetalingen van kredieten kunnen eisen.

In Hongkong schoot Industrial & Commercial Bank of Chaina (ICBC) 14 procent hoger nadat Goldman Sachs zich engageerde om het grootste deel (80%) van zijn belang in ICBC bij te houden tot april 2010. Het beurshuis voegde hierop ICBC toe aan zijn 'conviction buy'-lijst voor de regio Azië/Pacific.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud