Advertentie
Advertentie

Aziatische beurzen tot 10% onderuit

foto reuters ©REUTERS

De Aziatische beurzen gingen vrijdag zwaar onderuit. Aan de stroom slecht nieuws lijkt geen einde te komen. Sony en Samsung publiceerden bar slechte kwartaalcijfers. De kwartaalverkopen van Toyota zakten voor het eerst in zeven jaar.In Zuid-Korea viel de economische groei bijna volledig stil. De beursindexen in Tokio en Seoul zakten met zo'n 10 procent.

(tijd) - De Aziatische beurzen gingen vrijdag zwaar onderuit. Aan de stroom slecht nieuws lijkt geen einde te komen. Sony en Samsung publiceerden bar slechte kwartaalcijfers. De kwartaalverkopen van Toyota zakten voor het eerst in zeven jaar.

'De vertraging in de VS en Europa hebben een schokgolf door de economie van groeilanden gestuurd. Exporteurs zullen hun verkopen waarschijnlijk van de kliffen zien vallen', zegt een handelaar. Voor Japanse exporteurs is de dure yen een extra hindernis.

In Japan stijgt de speculatie dat de Bank of Japan de rente zal verlagen hoewel die momenteel op amper 0,5 procent staat. De kans op een renteverlaging schat men nu op 24 procent.

Toyota

Toyota verkocht in het voorbije kwartaal 4,3 procent minder auto's dan een jaar eerder. Het is de eerste verkoopdaling in zeven jaar. Vooral de Amerikaanse markt heeft het bijzonder moeilijk. De autoverkoop daalde er tot het laagste peil in meer dan 15 jaar. 'De hoop dat de groei in China en andere ontluikende markten de daling in Europa, VS en Japan zullen opvangen, is aan het ineenstorten.'

Schaduw op electronicasector

Het aandeel Sony verloor 13 procent in Tokio. Sony zag zich genoodzaakt zijn winst- en omzetverwachtingen voor het volledige boekjaar met 37 procent te verlagen. De dure yen, de fikse prijzenslag op de markt van platte beeldschermen en digitale camera's en de groeivertraging spelen de groep parten. Panasonic en Sharp kregen in Tokio eveneens een klap van om en bij de 10 procent. 'Sony werpt een schaduw op de hele electronicasector.'

Samsung, producent van halfgeleiders en gsm's, zakte omstreeks 9.00 uur met 6 procent. De kwartaalomzet van het Zuid-Koreaanse bedrijf zakte met 44 procent door prijsdruk in de meeste marktsegmenten.

Recessie in Zuid-Korea

Waarnemers vrezen dat Zuid-Korea, de op drie na grootste economie in de regio, een recessie tegemoet gaat. Die groeide in het derde kwartaal amper 0,6 procent tegenover het tweede.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud