Aziatische beurzen verliezen tot 7 procent

De Aziatische beurzen hebben donderdag zware verliezen geïncasseerd. In Tokio zakte de Nikkei met bijna 7 procent na berichten dat de Japanse export, de belangrijkste groeimotor van de voorbije jaren, in oktober met 7,7 procent daalde.

(tijd) - In Tokio sloot de Nikkei225 6,9 procent lager op 7.703,04 punten. Slechts 6 van 225 aandelen boekten winst. De brede Topix verloor 5,5 procent tot 782,28 punten. Elders in Azië ging het nauwelijks beter. In Hongkong verloor de Hang Seng-index 4,2 procent en in Seoel moest de Kopsi 6,7 procent lager. In Australië zakte de S&P/ASX 200-index 4,2 procent.

In Tokio incasseerden grote exportbedrijven à la Sony (-6,4%) en Canon (-6,95%) zware verliezen. Nintendo ging in Osaka 7,85 procent onderuit.

Aziatische halfgeleiderproducenten deden het nog slechter. De verkoop van digitale camera's, gsm's en computers, allemaal producten met heel wat geheugenchips, zakt in elkaar. Hynix Semiconductor (-14,9%), het nummer twee in de wereld voor computergeheugens, verloor deze week al een derde van zijn beurswaarde. Samsung Electronics verloor donderdag 3,4 procent en Elpida Memory 9,7 procent. 'Een herstel van de chipmarkt zal er pas in 2010 komen', zegt een kenner.

Ook aandelen uit de verzekeringssector stonden zwaar onder druk na een winstwaarschuwing bij het Japanse T&D Holdings (-14,4%) en Tokio Marine Holdings (-15,3%). Door de ineenstorting van de aandelenmarkten is de investeringsportefeuille van de bedrijven in waarde gedaald. De Topix Insurance Index zakte met 15 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud