Aziatische beurzen voorzichtig positief na redding AIG

De Aziatische beurzen reageerden woensdag voorzichtig positief op de levenslijn van 85 miljard dollar die de Federal Reserve verzekeraar AIG toewierp. De indexwinsten waren echter niet algemeen. In China en India bleven er verliescijfers op de borden staan. Tokio en vooral Seoel gingen wel hoger.

(tijd) - De redding van AIG heeft dus het gewoel op de financiële markten wat kunnen kalmeren, maar alle bezorgdheid is zeker niet verdwenen. Het verdere verloop van de financiële crisis is immers onduidelijk.

Zoals verwacht hield de Bank of Japan haar basisrente onveranderd op 0,5 procent. De centrale bank pompte wel in totaal 5 biljoen yen (34 miljard euro) in de financiële markten.

In Tokio eindigde de Nikkei225 1,2 procent hoger op 11.749,79 punten. In de index gingen 142 aandelen hoger en 79 aandelen lager, terwijl er 4 stabiel sloten. De breed samengestelde Topix won slechts 0,35 procent tot 1.121,43 punten.

De financials, die dinsdag zware klappen hadden geïncasseerd na de val van Lehman Brothers, gingen behoedzaam hoger, al was de opwaartse trend niet algemeen. Mitsubishi UFJ steeg 1 procent tot 800 yen en Sumitomo Mitsui dikte 0,65 procent aan tot 623.000 yen, maar Mizuho Financial zakte 0,7 procent tot 3.970 yen.

De dollar steeg fors tegenover de yen, tot 106,50 yen, na dinsdag al sterk te zijn gestegen. De maker van digitale fotocamera's Canon kon hiervan profiteren en won 3,4 procent tot 3.970 yen. De koers van Canon werd ook ondersteund door de inkoop van eigen aandelen. Sony won 1,4 procent en Pioneer 4,6 procent.

Autoconstructeur Toyota Motor gaf 0,4 procent prijs tot 4.590 yen. De voorzitter van Toyota Motor Sales USA verklaarde dinsdag dat de huizenmarkt in de VS op de autoverkoop blijft wegen. Een terugkeer naar de vorige piekniveaus ziet hij pas ergens in het volgende decennium. Concurrent Honda Motor verloor 1,5 procent tot 3.310 yen.

KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud