Azië kleurt rood na afspringen plan-Paulson

Foto Bloomberg

In Azië hebben de beurzen erg teleurgesteld gereageerd op het nieuws dat het reddingsplan voor de financiële sector maandag niet door het Amerikaanse Congres werd goedgekeurd.

(tijd) - De Japanse Nikkei225-index sloot 4,1 procent lager af op 11.259 punten, het laagste slotniveau in drie jaar. De brede Topix-index verloor 3,6 procent tot 1.087,41 punten. De verliezen van de andere Aziatische indexen schommelden tussen -4,7 procent voor Vietnam en -0,2 procent voor Shanghai.

Eerdere verliezen werden nog gedeeltelijk goedgemaakt tegen de slotbel door nieuwe hoop op andere initiatieven van de Amerikaanse overheid, zoals een renteverlaging. Het plan van minister van Financiën Henry Paulson voorziet in een overheidsfonds dat 'giftige kredieten' zou overkopen van de banken. Donderdag wordt wellicht een aangepaste versie van het plan opnieuw aan het Congres voorgelegd.

Banken en exporteurs, zoals Sony, gingen voor in de val. Mitsubishu Financial Group, de grootste bank van Japan, dook 4,7 procent lager tot 893 yen. Mitsubishi Financial kondigde aan een belang te nemen van 20 procent in de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Mizuho Financial Group zakte 4,1 procent tot 442.000 yen. Sony viel 6,5 procent tot 3.170 yen, Canon 6,1 procent tot 3.820 yen.

De kredietcrisis maakte al verschillende slachtoffers in de financiële sector in de VS en Europa. Toch achten handelaars in Japan het 'ondenkbaar' dat grote Japanse financiële instellingen hetzelfde lot zouden ondergaan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud