Bank of America schiet Wall Street te hulp

©EPA

De Amerikaanse aandelen sloten overtuigend hoger na het mediabericht dat Bank of America verregaande overnamegesprekken voert met de hypotheekverstrekker Countrywide Financial. Eerder op de dag hintte Fed-voorzitter Ben Bernanke op een renteverlaging.

(tijd) - Bernanke zei dat de Federal Reserve (Fed) klaarstaat om 'aanzienlijk extra maatregelen' te nemen om de Amerikaanse economische groei te ondersteunen. ‘Een extra versoepeling van het monetair beleid kan wel eens nodig zijn’, stelde Fed-voorzitter in zijn eerste toespraak over de Amerikaanse economie sinds de Fed in december de basisrente met 25 basispunten verlaagde tot 4,25 procent. Door de uitspraken verhoogt de kans op een versoepeling met 50 basispunten op de volgende rentevergadering op 30 januari.

De markten gingen na de toespraak stevig hoger maar lang konden ze de winsten niet vasthouden, onder meer ten gevolge van de dalende energiewaarden.
Daarop nam overnamespeculatie in de financiële sector de bovenhand, waarna de indexen alsnog overtuigend hoger afsloten. De Dow Jones won 0,9 procent tot 12.853,09 punten. De S&P steeg met 0,8 procent tot 1.420,33 punten en de Nasdaq ging 0,6 procent hoger tot 2.488,52 punten.

De speculatie volgde op het bericht van The Wall Street Journal dat Bank of America (+1,4% tot 39,30 dollar) vergevorderde overnamegesprekken voert met Countrywide Financial, de grootste hypotheekverstrekker van het land. Bank of America wou niet reageren op de speculatie. Dat weerhield het aandeel van Countrywide Financial niet om door het dak te gaan. Met een winst van 51,4 procent tot 7,75 dollar zette het aandeel zijn grootste stijging in minstens 25 jaar neer. De twee voorgaande beursdagen stond Countrywide nog sterk onder druk na geruchten over een bankroet en een stijging van het aantal inbeslagnames van hypotheken.

Het bericht deed de hele financiële sector juichen. Het sectorgemiddelde ging van een verlies van 2 procent tot een winst van meer dan 3 procent. Binnen de Dow stonden JPMorgan Chase (+2,7% tot 41,33 dollar) en Citigroup (+2,3% tot 28,11 dollar). Citigroup en Merrill Lynch (+3,1% tot 52,03 dollar) zouden onderhandelingen voeren om buitenlandse kapitaalinjecties van respectievelijk 10 en 3 à 4 miljard dollar aan te trekken.

Nog in de financiële sector schoot Blackstone 9,6 procent hoger tot 19,84 dollar. De private equityreus koopt het hedgefonds GSO Capital Partners voor 930 miljoen dollar. Volgens waarnemers een teken dat Blackstone een herstel van de kredietmarkten verwacht.

Wal-Mart (+3,2% tot 48,40 dollar) profiteerde van zijn goede omzetcijfers in december. De detailhandelaar herhaalde zijn winstverwachting, maar stelde wel dat de winst in het vierde kwartaal onder druk zal staan.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud