Bank of Japan kan klim Nikkei niet afstoppen

Foto EPA ©EPA

De toonaangevende indexen in Japan zijn de dag vlot hoger uitgegaan. Grondstofwaarden trokken de kar en holden zo de stijgende metaal- en energieprijzen achterna. In de loop van de dag zette de Bank of Japan even een domper op de optimistische stemming, maar daar was bij de slotbel niets meer van te merken.

(tijd) - De Nikkei sloot de dag af met een winst van 1,7 procent tot 10.443,80 punten. De bredere Topix ging 0,9 procent hoger tot 939,52 punten.

In de loop van de middag liepen de winsten even terug, nadat de Japanse centrale bank haar vooruitzichten voor de economische groei optrok. Dat voedde de speculatie dat er werk zal gemaakt worden van exitstrategieën, die een einde moeten maken aan de stimulusmaatregelen voor de economie. Beleggers vrezen dat de economische situatie daarvoor nog onvoldoende hersteld is.

Beleggers sloegen echter vrij snel weer aan het kopen, en daarbij waren vooral de grondstofgerelateerde aandelen erg in trek. De grootste winst was weggelegd voor staalmaker JFE Holdings. Die spurtte 5 procent hoger tot 3.390 yen. Volgens de krant Nikkei zal het bedrijf een hoogoven moeten heropstarten om te voldoen aan de opnieuw toenemende vraag naar staal.

Aan het andere eind van de tabellen stond Sumitomo Financial, dat 5,3 procent verloor tot 3.370 yen. Beleggers vrezen dat de aankomende overheidsmaatregelen een serieuze rem zullen zetten op de verstrekking van consumentenkredieten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud