Bankaandeel Aiful crasht in Tokio

©BLOOMBERG

In Tokio is de Nikkei in zijn eerste handelssessie sinds vrijdag 1,7 procent hoger geklommen tot 10.544 punten. Het bankaandeel Aiful zag een vierde van zijn waarde in rook opgaan.

(tijd) - Elektronicagroep Toshiba ging 3,8 procent hoger nadat Credit Suisse het koersdoel voor het aandeel verdubbelde. Ook de kledinggroep Fast kreeg een adviesverhoging en steeg 5,3 procent.

De financiële sector ging overwegend lager. Aiful, de op een na grootste consumentenbank, dook 24 procent lager na de aankondiging dat het dit jaar verlies zal maken en 44 procent van zijn personeel ontslaat. Standard & Poors zei vorige week dat de financiële groep failliet kan gaan als de schuldeisers niet akkoord gaan met de plannen om ze nieuw leven in te blazen.

De financiële groep Mizuho Holdings ging 5,2 procent lager. In de Japanse pers lekte het bericht uit dat de regering opdracht heeft gegeven een plan uit te werken dat bedrijven en gezinnen moet toelaten leningen trager terug te betalen.

Ook de grondstoffenaandelen verloren terrein. Aanleiding was de dalende prijzen voor ruwe grondstoffen.

Japan Airlines (JAL) ging 16 procent lager in afwachting van een bijeenkomst op het ministerie van Transport waar de herstructurering van de groep wordt besproken. Nabeurs bleek dat de vliegmaatschappij om een kapitaalinjectie zou vragen om het bedrijf uit de financieel benarde situatie te helpen. 

In juni kreeg JAL al een noodkrediet van 100 miljard yen (zo'n 740 miljoen euro), waarvan meer dan de helft afkomstig was van de Japanse ontwikkelingsbank en de rest van private banken.

Dat het bedrijf nu nieuwe overheidssteun zoekt, zorgt voor ongerustheid bij beleggers. Het bedrijf ontkende geruchten in de pers dat de luchtvaartmaatschappij zou worden opgesplitst en het minst rendabele deel afgestoten.

JAL werkt aan een herstructureringsplan waarbij 6.800 banen worden geschrapt en een 50-tal bestemmingen verdwijnen. Het bedrijf is op zoek naar een partnership met een buitenlandse luchtvaartmaatschappij. Verschillende zijn kandidaat, waaronder Delta Air Lines en American Airlines. 

BH

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud