Banken bloeden door slecht nieuws uit VS

De Belgische beurs kleurde maandag bloedrood nadat een lawine van slecht nieuws uit de financiële sector in de VS overwaaide. De banken gingen zwaar onderuit. In Brussel kelderde Dexia bijna 10 procent.

(tijd) - In Brussel zakte de Bel20 3,5 procent tot 2.973,01 punten. Enkel Solvay, Delhaize en Omega Pharma slaagden er in extremis in met winst af te sluiten.

KBC, Dexia en Fortis maakten in de loop van de dag een directe blootstelling aan Lehman Brothers bekend van respectievelijk 230, 500 en 137 miljoen euro. Fortis en Dexia, de Belgische banken die het meest risico lopen, slikten de grootste koersverliezen. Fortis, dat eind juni een pakket maatregelen aankondigde om zijn kapitaalbasis te versterken, moest 8,2 procent lager tot 8,35 euro. Dexia, dat via obligatieverzekeraar FSA in de VS actief is, ging 9,8 procent achteruit tot 9,47 euro. KBC verloor 4,4 procent tot 62,02 euro.

De vrees leeft dat de crisis in de financiële sector verder uitbreidt en er nog meer slachtoffers vallen, ook in Europa. De financiële aandelen waren logischerwijs de grootste slachtoffers. Maar het gros van de andere aandelen op de beurs van Brussel dook ook fors lager. Slechts drie Bel20’ers konden de dag afsluiten op een positieve noot: Delhaize, Solvay en Omega Pharma.

Delhaize en Solvay stonden het grootste deel van de dag in het rood, maar wonnen tegen het slot respectievelijk 0,2 en 1,1 procent. Solvay profiteerde, net als de rest van de chemiesector, van de overname van de Zwitserse fijnchemiegroep Ciba door 's werelds grootste chemieconcern BASF. Dat de fusie- en overnameactiviteiten in de sector niet stilvallen werd onthaald als een positief signaal.

Omega Pharma boekte de grootste dagwinst met 2,7 procent. De farmagroep recupereerde daarmee het verlies van de vorige week.

UCB noteerde 1,4 procent lager op 25,46 euro, hoewel de groep vanmorgen met goed nieuws kwam. De FDA heeft het UCB-middel Keppra XR, dit zijn tabletten met langdurige afgifte, goedgekeurd voor gebruik als toevoeging bij andere behandelingen van epilepsie-aanvallen met partieel begin bij personen van 16 jaar en ouder. Keppra XR zal naar verwachting eind september 2008 in de apotheek beschikbaar zijn in de VS.

Op de brede markt was de grootste verliezer na Dexia en Fortis de producent van elektronische betaalsystemen Keyware (-7,7%). Agfa-Gevaert verloor 6,8 en Bekaert 5,2 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud