Advertentie

Banken helpen Wall Street aan winst

Hoopgevende signalen van de kredietkaartmaatschappij American Express gaven de financiële waarden een stevige duw in de rug. (foto Bloomberg) ©LANDOV/MAXPPP

In tegenstelling tot hun Europese tegenhangers konden de Amerikaanse indexen woensdag wel met winst eindigen. Dat was vooral te danken aan het herstel van de financiële waarden die na hoopgevende signalen van American Express mooi hoger gingen.

(tijd) -De Dow sloot  1,4 procent hoger op 8.029,62 punten, de technologierijke Nasdaq-beurskorf hield het bij een klim van 0,1 procent op 1.626,80 punten.  

Een royale portie slecht nieuws had ervoor gezorgd dat de belangrijkste indexen een flink deel van de dag geen duidelijke richting kozen.

Niet alleen bleek de Amerikaanse industriële productie de sterkste daling sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog te kennen, nieuwe cijfers leerden dat de VS voor het eerst sinds 1955 in een periode van deflatie zijn aanbeland.

Het Beige Book dat de Fed  later  op de dag vrijgaf, bood nauwelijks troost. Volgens dat maandelijkse rapport blijft de economie in de VS verslechteren. Wel zijn er enkele signalen dat de verzwakking iets minder hevig wordt in bepaalde regio’s.

Vage prognoses


Ook wat betreft bedrijfsnieuws werden beleggers niet bepaald verwend. Dinsdag maakte de chipfabrikant Intel  na beurstijd weliswaar betere eerstekwartaalcijfers bekend, maar de markt is teleurgesteld in de nogal vage prognoses van de groep. Het aandeel verloor 2,4 procent op 15,62 dollar.

Hamburgerketen Burger King ging dan weer met 17,7 procent onderuit tot 18,67 dollar. De groep moest woensdag slechter dan verwachte eerstekwartaalcijfers opbiechten.

Dat Wall Street de schade binnen de perken wist te houden was voor een flink stuk te danken aan het herstel van de financiële waarden. Twijfel over de cijfers van Goldman Sachs (+ 5,3% op 121,19 dollar) had de bankwaarden dinsdag lager gestuurd, maar beleggers achtten die afstraffing nu blijkbaar wat overdreven.  

Bovendien verklaarde de kredietkaartmaatschappij American Express dat hij het aantal niet terugbetaalde leningen trager ziet toenemen dan voorheeen. Dat stuurde het aandeel prompt 11,9 procent hoger tot 20,62 dollar.

JPMorgan, dat dinsdag bijna 9 procent was verloren, zag  aan de vooravond van de publicatie van zijn eerstekwartaalcijfers nu donderdag een zijn aandelenkoers met 6,1 procent de hoogte ingaan tot 32,56 dollar.     

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud