Advertentie

Bankenplan stuurt Wall Street naar zevende hemel

Wall Street kende een fantastisch weekbegin. De indices in New York werden hoger gestuwd door de verwachting dat het plan van de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner om de banken te verlossen van hun toxische activa, de kredietverlening en daarmee de economische groei zal stimuleren. Financiële waarden vierden hand in hand feest.

Hoewel enkele economen, waaronder nobelprijswinnaar Paul Krugman, hun twijfels uitten bij het plan, spurtten de indices toch hoger. Er zijn immers ook postieve reacties. Zo schaarden BlackRock en Pimco, twee van de grootste obligatiebeheerders ter wereld, zich achter het plan-Geithner.

Ook goed nieuws van de huizenmarkt ondersteunde het sentiment. De verkopen van bestaande Amerikaanse eengezinswoningen zijn in februari onverwacht gestegen. Het aantal verkochte bestaande woningen in de twaalf maanden tot en met februari kwam uit op 4,72 miljoen, een toename van 5,1% ten opzichte van januari, de grootste procentuele stijging sinds juli 2003. De verkopen werden gedreven door grote kortingen.

Het nieuws joeg de S&P500 7,1 procent hoger, terwijl de Dow Jones er 7 procent bijtelde. De Nasdaq deed het niet veel slechter met een winst van 6,9 procent. 'Geithner's plan moedigt de markt verder aan, we zullen enkele mooie weken zien', zo zei een trader. 'Er doen zich veel mogelijkheden voor nu.' Vooral de financiële aandelen wisten te profiteren. Citigroup koerst 17,2 procent hoger tot 3,07 dollar, terwijl Bank of America 18,6 procent wint tot 7,34 dollar.

Industrieel conglomeraat General Electric kreeg nogmaals te kampen met een ratingverlaging. Na Standard & Poor’s vond ook Moody’s de toprating van GE overdreven. Moody’s verlaagde de waardering met 2 stappen, van AAA, tot Aa2. Het ratingbureau maakt zich zorgen om financiële arm, GE Capital, die 'op lange termijn risico loopt omwille van het financieringsmodel'. GE verwacht geen impact op de resultaten. De belegger liet het alvast niet aan zijn hart komen, en stuurde GE 9,3 procent hoger.

Aandelen die tijdens de crisis zware klappen kregen, werden maandag opgepikt. Zo gingen onder andere Alcoa, Caterpillar en Boeing allen fors hoger.

General Mills, het voedingsconcern dat onder andere de in Amerika erg populaire ontbijtgranen Cheerios produceert, werd opgepikt. Het aandeel werd immers opgenomen in de kooplijst van Bank of America. De koers steeg ruim 5 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud