Bankwaarden terug naar af op Wall Street

Beleggers hebben geen vervolg kunnen breien aan het feestje van gisteren naar aanleiding van de nationalisatie van de Amerikaanse hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac. De crash van zakenbank Lehman Brothers zadelde de Amerikaanse bankwaarden met zware verliezen op. Ook de Europese beurzen waren lager de dag uitgegaan. De Bel20 leed 1 procent verlies.

(tijd) - Een dag na het beursfeestje voor de nationalisatie van Fannie en Freddie, kreeg Wall Street opnieuw rake klappen door de toenemende bezorgdheid over de toekomst van Lehman Brothers. De zakenbank zag bijna de helft van haar beurswaarde in rook opgaan. Zwakke huizencijfers en een belabberde prestatie van de grondstoffenwaarden hadden beleggers eerder  op de dag al met verlies opgezadeld.

Beleggers die vreesden dat de euforie na de nationalisatie van de hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac van korte duur ging zijn, kregen dinsdag snel gelijk.

Na ongeveer een halfuur handel moest Wall Street al slechter dan verwachte cijfers over de koopopties in de VS verwerken. Die data suggereerden dat de vastgoedcrisis nog wel een tijdje kan aanslepen.  De Dow Jones sloot uiteindelijk 2,4 procent lager op 11.231,06 punten, en dat de Nasdaq een verlies leed van 2,6 procent op 2.209,81 punten. Daarmee werd alle winst die de Amerikaanse beursindex gisteren hadden geboekt uitgewist.

 De Bel20 was de dag uitgegaan met een verlies van 1 procent op 3.103,85 punten. Eerder op dag was de Brusselse sterindex nochtans hoger gegaan dankzij de financiële waarden. Die zetten aanvankelijk hun winstreeks van maandag verder.

Later zouden de Brusselse bankwaarden echter een groot deel van hun beurswinsten in rook zien opgaan, grotendeels als gevolg van de zware koersval van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Dexia, dat maandag ruim 10 procent hoger was gegaan, moest het stellen met een winst van 0,9 procent op 11,05 euro. KBC ging 1,2 procent hoger tot 67,52 euro. Fortis verloor uiteindelijk zelfs 1,5 procent op 9,44 euro. 

De grootste klappen vielen echter niet in de financiële hoek. Vooral de cyclische waarden moesten het ontgelden, nu de vrees voor een economische groeivertraging opnieuw de kop opstak na zwakke cijfers over de Amerikaanse economie. 

Het grootste slachtoffer van die uitverkoop was Umicore: de materiaaltechnologiegroep donderde 5,4 procent lager tot 25,58 euro. Staaldraadgroep Bekaert ging met 5,1 procent onderuit tot 107,37 euro. De zinkverwerker Nyrstar maakte een uitschuiver van 2,6 procent tot 5,56 euro.  Defensieve aaandelen deden het dan weer uitstekend. De supermarktketen Colruyt boekte zelfs een winst van 3,3 procent op 185,32 euro. 

De andere Europese beurzen gingen eveneens lager, al waren de verliezen vrij beperkt.  De Stoxx50 ging uiteindelijk de dag uit met een verlies van 0,2 procent op 2.842,13 punten. De Eurostoxx50 verloor 0,7 procent tot 3.261,07 punten.

De indexen leken, na een licht lagere start, goed op weg om een vervolg te breien aan de rally van maandag. Tegenvallende cijfers over de huizenmarkt zorgden in de namiddag al even voor een dip. De zware verliezen van de mijnbouwers en de olieproducenten zorgden tenslotte voor rode cijfers bij de slotbel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud