Advertentie
Advertentie

Bel 20 sluit licht lager

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel is de Bel20 op de laatste weekdag licht lager geeindigd. De financiele sector verloor wereldwijd terrein. In Brussel gingen Omega Pharma en SCF tegen de markttrend in gezwind hoger. Het doek rond Jan Coene is gevallen. Na zijn ontslag bij Picanol, verdwijnt hij nu ook bij Belgacom van het toneel.

De daling van de olieprijs werd niet omgezet in Europese beurswinsten. Daarvoor vielen de economische cijfers in de VS te zwak uit. Het consumentenvertrouwen viel in september sterk terug. Ook de industriele productie kwam lager uit dan verwacht. Bovendien zei ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet in Berlijn dat de stijgende olieprijs een toenemend risico inhoudt voor de economische groei in de eurozone.

De Bel20 eindigde 0,15% lager op EUR 2.743,55 punten. In vergelijking met een week geleden is dat een verlies van 0,6%. In de aandelenkorf zaten 6 stijgers tegen 13 dalers. GBL bleef onveranderd.

De financiele waarden stonden onder druk. Zij volgden daarmee de wereldwijde dalende lijn bij vooral de verzekeraars. De procureur-generaal van de staat New York beticht herverzekeraar Munich Re en andere maatschappijen ervan de verzekeringsmarkt te manipuleren met de bedoeling nieuwe klanten te lokken. Fortis zakte 0,2% tot EUR 19,77 en Dexia 0,6% tot EUR 15,64. KBC moest 0,9% prijsgeven tot EUR 55.

Een positieve uitschieter van formaat was Omega Pharma. Het aandeel schoot 12,6% hoger tot EUR 40,99. De verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen en verzorgingsproducten zag in het derde kwartaal de omzet met 24% stijgen tot EUR 201,6 miljoen, licht boven de gemiddelde analistenverwachting. Omega Pharma herhaalde de verwachting over heel 2004 een omzet van EUR 850 miljoen te boeken en een courante winst per aandeel van EUR 3,3 netto. KBC Securities en ING FM hebben het advies opgetrokken.

De hetze rond Jan Coene lijkt in een defintieve plooi gevallen te zijn. Daar zorgde hijzelf voor door zijn ontslag in te dienen als voorzitter van de raad van bestuur bij Belgacom. Theo Dilissen, tot voor kort nog de nummer-1 bij Real Software, wordt zijn opvolger. Belgacom verloor 0,7% tot EUR 28,05. Picanol ging 5,7% hoger tot EUR 18,5 ondanks de berichten over de exuberante CEO-vergoedingen.

Umicore won 0,75% tot EUR 60,1. Het non-ferrobedrijf heeft van de recente hausse op de zinkmarkt gebruik gemaakt om zich verder in te dekken tegen zinkprijsschommelingen. Umicore kondigde ook een akkoord aan met het Britse Oxonica over de levering van heel fijn titaniumdioxidepoeder dat zal worden verwerkt in zonnebeschermingsproducten.

Op de brede markt was Picanol de sterkste stijger, op de voeten gevolgd door Resilux dat 4,85% steeg tot EUR 54. Docpharma won 3,6% tot EUR 35,85.

Ook GIMV en Option lagen goed in de markt. De GIMV heeft donderdag haar nog resterende belang van 2,84% in Option van de hand gedaan. De totale meerwaarde op de investering in Option loopt volgens Alex Braber van GIMV in de tientallen miljoenen euro. GIMV steeg 2,4% tot EUR 34,82, terwijl Option 2,55% vooruit ging tot EUR 20,5.

Onderaan vinden we Virgin Express dat met een daling van 1,85% tot EUR 1,06 heel dicht bij de prijs van EUR 1 van het uitkoopbod dat VEX gaat lanceren in het kader van de integratie van Virgin Express Holdings in SN Airholding.

Kinepolis steeg 0,8% tot EUR 24 in afwachting van de publicatie van de bezoekcijfers in derde kwartaal.

Op de fixingmarkt sprong SCF, het moederbedrijf boven C&A, in het oog met een winst van 18,8 tot EUR 7,13. De benoeming van Mimi Lamote als nieuwe CEO van SCF boezemt beleggers blijkbaar vertrouwen in.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud