Bel20 alsnog met winst de dag uit

Euronext Brussel stond de hele dag op verlies maar zette net zoals de andere Europese beurzen tijdens het laatste handelsuur toch nog een sprint in toen bleek dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in juli boven de verwachtingen uitsteeg.

(tijd) Het Amerikaanse BBP steeg dan weer minder snel dan aangenomen, wat de kans op verdere renteverhogingen deed dalen. De Bel20 steeg 0,4% tot 3.797,88 punten. Bekaert en Solvay publiceerden hun halfjaarresultaten.

De Bel20 telde 14 stijgers en 5 dalers. Omega Pharma stond bovenaan en steeg 2,2% tot EUR 47,85. Belgacom ging met 2,1% winst aan de haal tot EUR 26,66.

Bekaert haalde in het eerste halfjaar een groepswinst van EUR 75,5 miljoen tegenover EUR 130,3 miljoen een jaar eerder. De omzet steeg 4% maar de bedrijfswinst uit voortgezette activiteiten daalde 11%. De cijfers lagen globaal in lijn van de verwachtingen. Hogere grondstofkosten en een toenemende prijsdruk in de mature markten Europa en Noord-Amerika liggen aan de basis van de winstdaling. Analisten erkennen dat de daling van de winstmarge al bij al binnen de perken blijft gezien de moeilijke marktomstandigheden. Bekaert blijft vaag over de vooruitzichten. Het aandeel won 0,2% tot EUR 71,6 na op een bepaald moment bijna 1,5% hoger te hebben genoteerd. Het aandeel verloor sinds begin mei, na een zwakke trading update, al een kwart van zijn waarde.

Het chemie- en farmabedrijf Solvay maakte volgens analisten solide halfjaarcijfers bekend. Het rapport had wel maar weingi verrassingen in petto. De bedrijfwinst, exclusief een malige elementen, steeg met 40%. Vooral de farmaceutische divisie presteerde beter dan verwacht. De courante winst lag er driemaal hoger dan vorig jaar. Solvay ging 0,3% lager tot EUR 93,5.

Nog in de farmasector won UCB 1,6% tot EUR 45,7. De halfjaarcijfers die het bedrijf donderdag vrijgaf, waren zonder meer goed. Analist Chirtophe Van Vaeck verwacht een positieve nieuwsstroom in de komende maanden, in het bijzonder over de laatste studieresultaten voor Cimzia, en de fase-II-resultaten voor Brivaracetam en Seletracetam. Hij verhoogde het koersdoel tot EUR 48.

Barco ging verder onderuit en verloor nog eens 1,9% tot EUR 66,25. KBCS stuurde gisteren een negatief rapport uit over het technologiebedrijf. Analist Nico Melsens toonde zich zeer ontgoocheld over de guidance voor het derde kwartaal. Hij verwacht dat de analistenconsensus voor de omzet en de winst voor 2007 te ambitieus is. 'Er wordt onvoldoende rekening gehouden met de impact van een economische groeivertraging en stijgende intrestvoeten op een kapitaalgoederenbedrijf zoals Barco'.

Op de brede markt daalde Option met 1,6% tot EUR 18,50. Gisteren boekte de specialist in draadloze communicatie nochtans forse koerswinst nadat het zijn verwachting voor de winstmarge optrok. Gisteren publiceerde Sierra Wireless, samen met Novatel de belangrijkste concurrent van Option, nabeurs evenwel teleurstellende cijfers. In de nabeurshandel op Wall Street kreeg Sierra Wireless een klap van 25% door tegenvallende prognoses. Option opende daardoor sterk lager maar herstelde al even snel. Volgens Dexia Securities zijn de problemen van Sierra bedrijfsspecifiek en hebben ze geen impact op Option.

De scheepvaartgroep CMB heeft over het eerste halfjaar van 2006 een nettowinst van EUR 68,38 miljoen geboekt, tegenover EUR 77,95 miljoen in dezelde periode een jaar eerder. CMB zegt dat de vooruitzichten voor de rest van het jaar goed blijven. CMB boekte tevens een meerwaarde van EUR 39 miljoen op de verkoop van schepen en op de overdracht van een bevrachtingscontract. Die zullen in het derde kwartaal in de boeken worden opgenomen. KBC Securities verhoogde de winstverwachtingen en het koersdoel tot EUR 25. Het aandeel steeg 2,15% tot EUR 23,81.

Exmar behaalde in het eerste halfjaar USD 58,2 miljoen nettowinst, dat is bijna het drievoud van de USD 21,7 miljoen die in de eerste zes maanden van 2006 werd behaald. De winst lag evenwel ruim onder de verwachting van KBCS, dat het koersdoel verlaagde tot EUR 27,5. Exmar zakte 1,7% tot EUR 24,56.

Econocom verloor 1,6% tot EUR 6,25. Econocom heeft over de eerste jaarhelft van 2006 een operationeel resultaat van EUR 3,4 miljoen behaald, minder dan de helft van vorig jaar. tegenover EUR 8,2 miljoen een jaar eerder. Econocom bevestigt de doelstelling voor het volledige jaar, namelijk een hoger operationeel resultaat. Het bedrijf voert bij het vorig jaar overgenomen A2Z een reorganisatie door, zodat deze dochter in de tweede jaarhelft opnieuw winstgevend zou worden.

Een opvallende stijger was Picanol, dat 8,3% hoger ging tot EUR 13. Icos Vision won 4,5% tot EUR 26,34. Het aandeel ging donderdag 14% lager als gevolg van een zeer teleurstellende omzetguidance.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud