Bel20 behoudt ochtendwinsten

De Brusselse beurs kon na een erg volatiele week vrijdag fors hoger afsluiten. Ondanks de zware daling van 3,64% op maandag, ging de Bel20 op weekbasis 5,3% hoger. De Brusselse waarden genoten van de positieve stemming elders op de Europese aandelenmarkten.

(tijd) Beleggers reageerden opgelucht op de meevallende stroom economische cijfers die woensdag en donderdag werden vrijgegeven. Die leken aan te geven dat de Amerikaanse economie aan een vrij behoorlijk tempo groeit, zonder dat de inflatie evenwel ontspoort.

Nog in de VS is de prijzencomponent in de consumentenbestedingen in de maand april voor de vierde maand op rij gestegen. De zogeheten Core PCE Deflator liet een toename zien op jaarbasis van 2,1%. Dat is maar nipt boven de 2%, de bovengrens voor inflatie die de Fed hanteert. Het belangrijkste nieuws voor de beleggers was dat de PCE niet boven de verwachting uitkwam.

De Bel20 sloot na een gestage opgang op 3.756,65 punten, een dagwinst van 1,96%. Alle aandelen in de sterindex gingen hoger.

De grootste stijger was Umicore dat 4,4% steeg tot EUR 113,20. De metalenspecialist profiteerde van het sectorherstel. Ook elders in Europa gingen de grondstof- en metaalaandelen hoger. Buiten de Bel20 boekte ook Cumerio, de van Umicore afgesplitste koperverwerker, 4,1% winst naar EUR 17,92.

De twee Bel20'ers die gisteren opvallend in het nieuws kwamen, zetten hun stijging voort. GBL, dat zijn belang van 25,1% in Bertelsmann voor EUR 4,5 miljard verkocht, klom 1,7% naar EUR 87,40. KBC, dat met de verkoop van het Spaanse Banco Urquijo zijn oorlogskas spijsde, trok 2,4% hoger naar EUR 86,25.

Suez steeg 3,3% tot EUR 30,95. Een bron dicht bij de regering meldde aan de Franse krant La Tribune dat de Franse regering snel een aanpassing van de Gaz de France-wet zou stemmen. De wet maakt de verkleining van het belang van de Franse staat in Gaz de France mogelijk, wat het fusieproject met Suez zou versnellen.

Dexia had het minder onder de markt, en stond met een stijging van 0,5% tot EUR 20,15 onderaan de Bel20. Ook Delhaize had een mindere dag en ging 'slechts' 0,1% hoger tot EUR 51,15.

Buiten de Bel20 ging Sioen 2,7% hoger naar EUR 8,89. De textielgroep zag over het eerste kwartaal de omzet 10% stijgen tot EUR 87,2 miljoen. Het bedrijf bestempelde de periode januari-maart als 'uitzonderlijk sterk'. Door de pauze op de grondstoffenmarkt vertaalde zich dit ook in een toename van de winstmarge en van het bedrijfsresultaat.

Brantano, dat in de vroege handel nog ruim 6% verloor, sloot uiteindelijk 2,8% of EUR 1,29 lager op EUR 45,96. De schoenenverdeler ziet vandaag een brutodividend van EUR 1,35 van de koers af gaan. Ook de vastgoedbevaks Intervest Offices (-4,4% tot EUR 26,64) en Intervest Retail (-2,7% tot EUR 40) noteerden ex-dividend.

Punch sloot 3% hoger op EUR 96,60. Het bedrijf hield vrijdag een gewone en buitengewone algemene vergadering. CFO en gedelegeerd bestuurder Wim Deblauwe zei in de marge van de vergadering dat de gediversifieerde technologiegroep vaart wil zetten achter de beursgang van zijn telematicadivisie Punch Telematix. 'Mogelijk komt er al eind dit jaar duidelijkheid rond het dossier.' Tot nu toe heeft Punch altijd gezegd ten vroegste in 2007 de afdeling naar de beurs te brengen.

De maatschappijen Immo Projet, Invest Service en Louise Construct hebben hun bod op de vastgoedontwikkelaar Neufcour verhoogd van EUR 22 naar EUR 25 per aandeel. Het aandeel Neufcour werd sinds dinsdag 23 mei opgeschort op Euronext Brussel, vrijdag werd de handel hervat. Het aandeel klom 8,4% tot EUR 24,5.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud