Bel20 beleeft beste dag van het jaar

©Photo News

De Brusselse Bel20-index zette dinsdag de grootste winst van het jaar neer en sloot terug boven 1.600 punten. De financials beleefden, net als op de andere Europese beurzen, een topdag na positieve geluiden over het Amerikaanse Citigroup en het Britse Barclays. KBC was de grootste stijger binnen de Bel20. Fotogroep Spector kende een dolle rit na de publicatie van rode jaarcijfers.

De financials waren in heel Europa veruit de best presterende sector. Dat was voor een groot deel te danken aan de positieve geluiden bij de Amerikaanse sectorgenoot Citigroup. Uit een interne nota bleek dat de groep in januari en februari 19 miljard dollar inkomsten boekte voor de bekendgemaakte afwaarderingen.

Verder doken geruchten op dat de Britse bank Barclays over genoeg kapitaal beschikt en geen gebruik zal moeten maken van het Britse garantiefonds.

Dat alles zette de financials ook in Brussel aan het feest. KBC toonde zich de primus met een winst van 15,3 procent tot 7,55 euro. Dexia volgde met een plus van 9,9 procent tot 1,26 euro. Beide bankaandelen beleefden vorige week erg barre tijden en zakten naar hun laagste peil ooit uit vrees voor de blootstelling aan Oost-Europa.

Fortis trok 6,9 procent hoger tot 1,24 euro. Zo leefde het enthousiasme na de heronderhandelde deal tussen de Belgische staat en BNP Paribas die afgelopen weekend werd bereikt een beetje voort.

Andere sterke stijgers waren de industriële groepen Bekaert (+11,3%), Agfa-Gevaert (+7,6%) en Umicore (+7,4%) en scheepvaartgroep CMB (+9,4%). Beide sectoren profiteren traditioneel het snelst van een economisch herstel.

Agfa rapporteert woensdag zijn jaarcijfers, Bekaert vrijdag. Bij Agfa mikken de analisten op een beter 2009. Bekaert staat een lastig 2009 te wachten, aldus analist Bernard Hanssens van Bank Degroof, ‘maar het groeipatroon van de BRIC-landen zal in de toekomst hoog blijven’. ‘De strategie om zijn activiteiten te herpositioneren naar de groeilanden (68% van de omzet in 2007) is gunstig voor de toekomstige waardecreatie’, besluit Hanssens.

Op de brede markt schoot fotogroep Spector alle kanten uit. Na de publicatie voorbeurs van een nettoverlies van bijna 8 miljoen euro dook het aandeel tot 7,4 procent lager. Het rode cijfer was grotendeels te wijten aan de afwaardering van de Hongaarse activiteiten en andere eenmalige kosten. Het verlies overschaduwde aan het begin van de sessie de goede operationele resultaten en de afbouw van de schulden met bijna 12 miljoen euro. Later op de dag hadden beleggers meer oog voor het positieve nieuws en stuurden het aandeel ruim 5 procent hoger. Uiteindelijk sloot Spector 1,8 procent hoger op 0,55 euro. SR

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud