Bel20 crasht meer dan 7 procent

©AFP

Op Euronext Brussel is de Bel20 flink lager geploft. De sterindex noteert op het laagste peil in vier jaar tijd. Een gecoördineerde renteverlaging met 50 basispunten door de centrale bankiers kon maar even de gemoederen bedaren.

(tijd) - De massale uitverkoop van aandelen, overal ter wereld, is een gevolg van de toenemende bezorgdheid bij de beleggers over de gezondheid van de economien en het financiele systeem. 'Er heerst vandaag (woensdag) ongeziene paniek', klonk het her en der in marktenzalen. 'Aandelen en obligaties gaan voor eender welke prijs de deur uit.'

Tegelijk blijft de bezorgdheid over de economische groeivertraging en de gevolgen daarvan voor de bedrijven rondwaren. Het IMF verlaagde dinsdag zijn groeiverwachting voor de wereldeconomie voor 2009 tot 3 procent; in april ging het instituut nog uit van 3,7 procent groei. Woensdag stelde de instelling dat de wereldwijde economie op het randje van een recessie bengelt, door de verwoestende kracht van de financiele crisis in de rijke landen.

Om 13 uur verlaagden centrale banken wereldwijd hun voornaamste rentetarieven in een gecoordineerde actie met 50 basispunten. Daarmee wilden ze de wereldwijde financiele crisis bezweren. Op de markten zorgde het signaal even voor soelaas, maar na een kort herstel doken de beurzen opnieuw in het rood. Waarnemers lieten verstaan dat de renteknip niet meteen de oplossing is voor alle problemen, maar dat de collectieve aanpak van de kredietcrisis een stap in de goede richting is.

De Bel20 sloot meer dan 7 procent lager op 2.323,95 punten. Dat is het laagste peil in ruim vier jaar. Het dieptepunt van de index van woensdag, op 2.282 punten, betekende een halvering tegenover het intradayrecord van anderhalf jaar geleden. Op 23 mei 2007 piekte de Bel20 tussentijds op 4.759,01 punten.

Alle waarden in de Bel20, behalve UCB en Fortis, sloten in het rood. Rond de middag klonk het bij de beurswaakhond CBFA dat de handel in Fortis ook woensdag niet hervat zou worden. 'Wij gaan ervan uit dat er nog steeds geen duidelijkheid is over de financiële gevolgen van de verschillende akkoorden voor de Fortis Groep', zei de instelling.

Op de Brusselse continumarkt waren slechts zes stijgers terug te vinden: pennystock Keyware stond bovenaan met 4,4 procent winst tot 47 eurocent. Farmagroep UCB steeg 0,2 procent tot 23,49 euro.

KBC EN DEXIA


Bank-verzekeraar KBC moest 10,7 procent achteruit tot 43 euro. Dinsdag verloor de bankgroep al 15 procent. Een concrete reden voor de grote koersverliezen leek er niet te zijn. In een reactie benadrukte KBC zijn stevige positie en strategie.

Overal ter wereld werden de aandelen van banken en verzekeraars massaal verkocht. Mogelijk speelt de nervositeit op de Oost-Europese beurzen een rol. Oost-Europa is voor KBC de tweede markt na België. De holding boven KBC, KBC Ancora, kelderde met 17,6 procent tot 30 euro.

De aanstelling van twee zwaargewichten aan het hoofd van Dexia heeft het vertrouwen in de Frans-Belgische groep nog niet weten te herstellen. Dexia zakte opnieuw 15,4 procent tot 4,99 euro. Opmerkelijk is dat het aandeel Dexia in Parijs 1,7 procent hoger is gesloten op 6 euro, een verschil van 1,01 euro per aandeel met Brussel.

Het kredietratingbureau S&P heeft zijn rating voor de kernactiviteiten van de bank-verzekeraar Dexia verlaagd. S&P is van mening dat de turbulentie op de markten de omzet heeft aangetast en de financiering van de groep heeft bemoeilijkt.

Ook de grote holdings in de Bel20 sloten met grote verliezen op de borden. De Frère-holding GBL zakte 5,1 procent tot 52,74 euro en NPM verloor 13,4 procent tot 38,08 euro. De Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren, die  belangen heeft in de financiële sector en de bouwsector, ging 6,5 procent lager tot 54,50 euro.

Onder cyclische aandelen gaf de materiaaltechnologiegroep Umicore 6 procent prijs af tot 16,47 euro en verzwakte de zinkgroep Nyrstar 7,7 procent tot 3,66 euro. Staalkoordproducent Bekaert moest 4,4 procent omlaag tot 77,51 euro.

Ook de consumentgerichte bedrijven deelden volop in de klappen. Bierbrouwer InBev zakte 10,5 procent tot 36,02 euro en kleinhandelaar Delhaize 4,5 procent tot 39,81 euro. In de VS maakten de detailhandelaars septemberverkopen bekend die onder de verwachting van analisten uitkwamen. Colruyt beperkte het verlies tot 0,3 procent op 175,11 euro.

Op de brede markt verloren een dertigtal bedrijven meer dan 10 procent. Bovendien waren de verliezen in alle sectoren terug te vinden. Een greep uit de procentueel grootste verliezers: vastgoedbevak Intervest Offices zakte 22 procent tot 17,87 euro, biotechgroep TiGenix moest 20,6 procent afgeven tot 2,20 euro, mediabedrijf Roularta zakte 19 procent tot 16,20 euro en telematicagroep Punch Telematix verloor 18,9 procent tot 3,70 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud