Bel20 derde dag op rij hoger

De Bel20 is voor de derde dag op rij met winst gesloten. De rentevrees op de internationale aandelenmarkten lijkt weggeebd op de beurzen. Ben Bernanke van de Federal Reserve deed de aandelenmarkten opveren. In zijn toespraak voor het Amerikaanse Congres zei hij dat een vertraging van de Amerikaanse economie op komst is, en dat de Fed rekening moet houden met de impact van de voorbije renteverhogingen.

(tijd) De index van de voorlopende indicatoren in de VS wijzen er inderdaad op dat er een terugval van de economische zit aan te komen.

Het conflict in het Midden-Oosten lijkt naar de achtergrond verschoven. De olieprijs daalde deze week enkele procenten.

De Bel20 eindigde 0,72% hoger op 3.686,74 punten. De index telt 15 stijgers tegenover 4 dalers. Solvay steeg 2,4% tot EUR 91,8. Omega Pharma verloor woensdag 15% maar herstelde 2,6% tot EUR 46,49. Analisten toonden zich ontgoocheld over de tweedekwartaalomzetcijfers maar meldden ook dat de jaarvooruitzichten van Omega Pharma niet in het gedrang komen.

KBC klom 0,8% tot EUR 79,7, Fortis 0,6% tot EUR 26,95 en Dexia werd 0,9% duurder tot EUR 18,69. Beleggers hopen dat het herstel op de beurzen goed nieuws betekent voor de winsten van de financieledienstengroepen. Daarnaast gaan de banken hun profijt doen uit de overname van Banksys, de organisatie achter het betaalnetwerk Mister Cash/Bancontact, door Atos Origin. Banksys maakt deel uit van een consortium van Belgische banken waaronder Fortis, Dexia, KBC en ING. Het overnamebedrag werd niet gegeven, maar bedraagt naar verluidt EUR 300 tot 400 miljoen. Indien de prijsvork waarover sprake klopt, strijkt Fortis Bank - dat 33,2% van Banksys bezit - bij benadering tussen EUR 100 miljoen en 133 miljoen op. Dexia kan dan rekenen op 67 a 90 miljoen, KBC op 59 tot 79 miljoen en ING op 47 tot 62 miljoen euro.

Goldman Sachs heeft een belang van 5,42% opgebouwd in de Frere-holding GBL. De Frere-holding GBL ging 0,7% hoger tot EUR 80,5.

De verkoop van Zyrtec, het anti-allergicum van de Belgische biofarmaciegroep UCB, is in de Verenigde Staten in het tweede kwartaal van 2006 uitgekomen op USD 377 miljoen. Dat is een toename met 6% tegenover een jaar eerder. Zyrtec wordt in de VS door Pfizer verdeeld. UCB neemt 22% van de verkoop op in zijn eigen omzetcijfers. De impact van de Zyrtec-cijfers op de aandelenkoers is niet meer te vergelijken met enkele jaren geleden nu UCB met Cimzia en Xyzal twee nieuwe topmedicijnen heeft klaar staan. UCB ging licht omhoog met 0,1% tot EUR 44,93.

Option steeg 4,6% tot EUR 17,80. Woensdag steeg het aandeel reeds met bijna 4% maar het aandeel kwam uit een diep dal. Het bedrijf komt volgende week donderdag met resultaten. Beleggers rekenen erop dat Option opnieuw een recordkwartaal achter de rug heeft en vermoeden dat de winstverwachtingen voor het volledige jaar worden opgetrokken. Bovendien startte Morgan Stanley eerder deze de opvolging van Option met een overweight-advies en een koersdoel van EUR 22.

Innogenetics steeg 1,8% tot EUR 9. Het biotechbedrijf uit Zwijnaarde start met Celltran exclusieve onderhandelingen om de wondzorgactiviteiten van CellTran en XCELLentis te combineren. Innogenetics zoekt al meer dan een jaar naar een partner voor XCELLentis.

Punch International neemt de Belgische vestiging van het Duitse versnellingsbakkenmaker ZF over. Met de overname realiseert de gediversifieerde groep rond Guido Dumarey een belangrijke stap in de ontwikkeling van een hybride wagen. Punch won 0,9% tot EUR 87,8.

Quest for Growth heeft voor het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van EUR 9 miljoen tegenover EUR 3,1 miljoen in dezelfde periode in 2005. De privak ging 2,3% hoger tot EUR 8,8.

Emakina, dat op Alternext noteert, steeg 15,4% tot EUR 10,95 zonder directe aanleiding.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud