Bel20 duikt in het rood

Op de beurs van Brussel is de Bel20 bij de opening in het rood gedoken. InBev en Delhaize kwamen voorbeurs met eerstekwartaalresultaten, maar die waren weinig inspirerend.

(tijd-nieuwslijn) De toonaangevende aandelenindices op Wall Street zijn donderdag flink lager geëindigd. De aanhoudende prijsstijging van edelmetalen joeg beleggers uit aandelen. Elders in Europa dalen de beurzen, maar minder sterk dan in Brussel.

Na ruim een uur handel daalt de Bel20 met 0,8%, of 210,13 punten, tot 3.923,40 punten. Alle aandelen uit de korf gaan lager, met InBev en Delhaize op kop.

De goudprijs steeg naar het hoogste peil in 26 jaar en de olieprijs noteert rond USD 73 per vat. De euro wint 0,4% tot USD 1,2886.

De rente steeg donderdag fors. De rente op tien jaar steeg 7,8 basispunten tot 4,108% en bereikte zo zijn hoogste peil in anderhalf jaar. In een nota zei de Europese Centrale Bank (ECB) 'zeer waakzaam' te zijn om ervoor te zorgen dat risico's voor de prijsstabiliteit op middellange termijn zich niet materialiseren. Volgens de ECB blijven de monetaire groei en de groei van kredieten zeer dynamisch en zal de inflatie op korte termijn boven 2% blijven.

Het Belgisch-Braziliaanse bierconcern Inbev lijdt in ons land onder de heisa rond de ontslagen, de sluiting van Hoegaarden en de aangekondigde prijsverhogingen, waardoor het biervolume in Belgie daalde met 1,7%. De globale resultaten waren wel sterk, met een ebitda-marge van 29,5% in het eerste kwartaal en een verdrievoudiging van de nettowinst tot EUR 166 miljoen. InBev zag in alle regio's het verkoopvolume intern groeien, behalve in West-Europa. InBev geeft geen concrete prognose voor 2006. CFO Felipe Dutra handhaaft de doelstelling om tegen eind 2007 een ebitda-marge te halen van 30%. InBev zakt vanochtend 1,8% tot EUR 39,75. Gisteren/donderdag steeg het bierconcern bijna 2% na de goede resultaten van dochter AmBev.

Kleinhandelaar Delhaize realiseerde in het eerste kwartaal een winststijging van 19,7% tot EUR 97,3 miljoen. Daarmee voldoet de groep aan de meest optmimistische analistenverwachtingen. In Belgie overtreft de omzet de drempel van EUR 1 miljard en slaagde Delhaize in een vergelijkbare omzetgroei van 0,2%. Daarmee boog de groep de negatieve trend van de voorbije 3 kwartalen om. Investeerders hebben evenwel meer oog voor het bericht dat de marge in de VS minder sterk steeg dan verwacht. Na een uur handel daalt Delhaize 3,25% tot EUR 55,15.

'Het zou me niet verwonderen indien een Pool of een Tsjech binnen 10 jaar KBC leidt', zei KBC-voorzitter Jan Huyghebaert in een gesprek met Tijd-Nieuwslijn. Het vormen van e e n Grote Belgische Bank vindt hij niet zinvol. KBC zakt 0,33% tot EUR 90,85.

Het Vlaamse bodemsaneringsbedrijf DEME Environmental Contractors (DEC), een onderdeel van DEME, gaat de cokessite in het Britse Chesterfield saneren. De opdracht heeft een waarde van EUR 70 tot 100 miljoen. DEME is voor 50% in handen van AvH en voor 50% in handen van CFE. AvH daalt 2,4% tot EUR 61,35 en CFE 1,6% tot EUR 915. AvH prijkt op de reservelijst van de Bel20.

Op de brede markt verliest CMB 11,1% tot EUR 22,73. Het aandeel noteert zonder dividend. Kinepolis is de grootste stijger met 4,1% tot EUR 35,35.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud