Bel20 eindigt boven 2.500 punten

De Brusselse Bel20-index won maandag 1,03 procent tot 2.516,08 punten. Het was van 16 december geleden dat de index nog boven de drempel van 2.500 punten eindigde. De beurs profiteerde van gunstig en beter dan verwacht macro-economisch nieuws uit China en Japan.

(tijd) - Op Kerstdag verhoogde China zijn raming voor de economische groei in 2008 van 9 tot 9,6 procent en ook voor 2009 zullen de kwartaalgroeicijfers opwaarts herzien worden, luidde het in Peking. In Japan groeide de industriële productie in november met 2,6 procent tegenover de maand oktober. Dat was meer dan de voorspelde 2,5 procent.

De Bel20-winst was vooral te danken aan Solvay (+2,1%, 76,09 euro), Fortis (+2,1%, 2,64 euro), GDF Suez (+1,9%, 29,93 euro) en AB InBev (+1,5%, 36,13 euro). Ook elders in Europa deden de verzekeraars en nutsbedrijven het goed. De Belgische bierbrouwer tekende in zijn eentje voor een dik kwart van de Bel20-klim van afgerond 26 punten.

Omzet

In lijn met de rest van Europa behoorden de telecomwaarden Belgacom (-0,6%, 25,46 euro) en Mobistar (-0,3%, 48,30 euro) tot de schaarse dalers in de Bel20-index.

De omzet op de Brusselse beurs bleef steken op 176 miljoen euro. Dat is weinig in vergelijking met de circa 500 miljoen euro van een gewone beursdag. De geringe interesse was voor een aanzienlijk deel te wijten aan feestdag in het Verenigd Koninkrijk. De Londense City genereert traditioneel een flink deel van de orders voor Belgische aandelen. Wanneer de City dicht is, is dat onmiddellijk zichtbaar in de omzetcijfers.

Op de brede markt gingen Option (+11,1%, 0,70 euro) en Punch International (+5%, 2,93 euro) voor de tweede dag op rij en bij vrij stevige volumes, zo'n drie tot vier maal meer dan het gemiddelde, fors hoger. 'Het gaat duidelijk om een opluchtingsrally', zeggen analisten die beide aandelen volgen. 'Opluchting dat de broodnodige kapitaalverhoging geslaagd is.' Option en Punch slaagden er eerder deze maand in telkens 20 miljoen euro vers kapitaal op te halen. 'Vooral voor Option was het een kwestie van leven of dood', zegt een analist. 'De beleggers reageren dan ook met een 'oef' en jagen de koers hoger.'

Opmars

OncoMethylome Sciences (OMS) zette zijn opmars van de voorbije dagen voort. Gisteren kwam er opnieuw 7,1 procent bij tot 4,23 euro. Zonder enig hard nieuws steeg de koers de voorbije vier handelsdagen met 35,1 procent. Analisten hadden niet meteen een uitleg, behalve dan dat de koers de voorbije weken toch wel erg sterk was teruggevallen en dat Herman Spolders, de ontslagnemende gedelegeerd bestuurder van OMS, zich vorige week in een interview met De Tijd vrij lovend over OMS had uitgelaten.

De brouwer Duvel Moortgat breekt record na record. In een interview met De Tijd zei topman Michel Moortgat vorige week dat de positieve evolutie van de drie eerste kwartalen zich in het vierde kwartaal heeft doorgezet. De brouwer uit Breendonk lijkt ook maar weinig last te hebben van de crisis. Moortgat schrijft dat toe aan de kwaliteit van Duvel en het feit dat Duvel al bij al een zeer toegankelijke luxe blijft. Maandag steeg de koers met 3,8 procent tot 52,45 euro.

De zink- en loodgroep Nyrstar dikte 1,8 procent aan tot 8,39 euro. Het aandeel volgde daarmee de andere Europese grondstoffenaandelen, maandag de best presterende Europese sectorindex. Die profiteren van de aantrekkende groei van de wereldeconomie, Azië op kop. Dat Nyrstar volgens berekeningen van De Tijd volgend jaar niet in de Bel20 komt - Omega Pharma zou zijn zitje in de index behouden - lieten de beleggers niet aan hun hart komen.

De investeringsmaatschappij Gimv pompt via haar XL-Fonds een bijkomende 28 miljoen euro in de groenestroomproducent Electrawinds. Eerder dit jaar had Gimv met haar XL-Fonds al zo'n 25 miljoen euro geïnvesteerd in Electrawinds. Gimv won 0,8 procent tot 36,53 euro. Analist Hans D’Haese van Bank Degroof schrijft dat de investering de 'blootstelling van Gimv aan Electrawinds verdubbelt en van Gimv de belangrijkste investeerder in het bedrijf maakt'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud