Bel20 eindigt hoger door sterke start VS

Euronext Brussel twijfelde de hele dag tussen winst en verlies maar door een sterke start van Wall Street eindigden de meeste Europese beurzen, ook Brussel, met winst. Een vertraging van de groei in de Amerikaanse nijverheid doet beleggers vermoeden dat de Federal Reserve inderdaad snel een einde zal maken aan de renteverhogingen. In Brussel waren Exmar en CFE opvallende stijgers.

(tijd) De Bel20 ging 0,9% hoger op 3.737,55 punten. Binnen de beurskorf waren er 15 stijgers en 4 dalers. Bekaert steeg 3% tot EUR 77,35.

Dexia ging 0,9% hoger tot EUR 18,97. De kapitaalverhoging die Dexia wil doorvoeren om de overname van DenizBank te financieren, wordt groter dan verwacht. Dexia sprak eerder in een persbericht over een verhoging van 'ongeveer' 1 miljard euro maar Dexia zou volgens De Tijd zo'n EUR 1,5 miljard voor ogen hebben. Dexia zei dat het ging over de uitgifte door een van de ondernemingen van de groep van super achtergestelde schuldvorderingen, gekwalificeerd als Tier 1 kapitaal, voor zo'n EUR 500 miljoen. Delta Lloyd Securities verlaagde het koersdoel voor de financieledienstengroep van EUR 21,75 tot EUR 20,75. De nieuwe uit te geven aandelen zullen volgens de analist nog een tijdje op het aandeel van Dexia wegen.

Fortis steeg met 1,9% tot EUR 27,13 en KBC verloor 0,5% tot EUR 83,45. Fortis wordt genoemd als partner voor de Italiaanse bank Banca Popolare Italiana (BPI). De Italiaanse krant Il Messaggero kopte zondag dat Fortis, maar ook het Franse Societe Generale en Deutsche Bank, BPI benaderd hebben over een verkoop. Dat meldt de e-mailkrant van De Tijd. Fortis reageert niet op het marktgerucht.

Volgens de Franse zakenkrant hebben de respectieve Italiaanse en Franse zakenbank Banca Leonardo en Toulouse & Associes beslist te fuseren. De belangrijkste aandeelhouders van Banca Leonardo zijn de Franse investeringsmaatschappij Eurazeo en de Belgische Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM). Het aandeel van NPM steeg met 1,7% tot EUR 274,50.

Umicore profiteerde van de stijging van de grondstofprijzen. Het aandeel ging 1,9% omhoog tot EUR 106,40. Op de brede markt steeg kopersmelter Cumerio, de voormalige dochter van Umicore, met 2,1% tot EUR 15,99.

UCB steeg 1,9% tot EUR 43,12. Het farma- en biotechbedrijf kreeg van de Europese gezondheidsautoriteiten een positief advies voor het gebruik van het anti-epilepsiemedicijn Keppra als eerstelijnsbehandeling. Tot op heden wordt Keppra enkel gebruikt als hulptherapie. Een goedkeuring wordt verwacht in het derde kwartaal. Dit verhoogt het potentieel van het product.

De gastankerrederij Exmar zit in de lift en won 6,4% tot EUR 26,59. Een mogelijke verklaring voor de koersopstoot is volgens analisten dat de gastankerrederij de laatste tijd zoveel groeiprojecten heeft aangekondigd, waarvan een aantal in een minder beursklimaat, dat de markt daar pas nu echt op reageert.

CFE steeg 4,7% tot EUR 800. Het beurshuis ING Wholesale banking herhaalde in een rapport dat het aandeel een van de toppers onder de small en mid caps is. De pijplijn in de bouwsector is veelbelovend met een aantal projecten in Belgie (Oosterweel en het Diablo spoorproject) en in Nederland (Coentunnel en Maasvlakte). Ook de cycliciteit in de baggersector speelt nu volop in het voordeel van CFE, dat 50% in DEME bezit.

Op de brede markt zakte Lotus Bakeries 0,5% tot EUR 175,10. De ondernemingsraden van de Belgische koekjesfabrikant en de Nederlandse producent van ontbijtkoek Koninklijke Peijnenburg hebben een positief advies uitgebracht over de overname van Peijnenburg door Lotus Bakeries. Dat meldden beide ondernemingen vrijdag na beurstijd.

Arinso was de grootste daler met een verlies van 7,6% tot EUR 18,94. Het aandeel noteert vanaf vandaag zonder het recht op de kapitaalvermindering van EUR 2 per aandeel. Om die reden verlaagt Nico Melsens van KBC Securities het koersdoel van Arinso van EUR 20 tot 18.

Kinepolis noteerde vandaag ex-dividend en zakte amper 0,1% tot EUR 34,99.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud