Advertentie

Bel20 eindigt lager

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel sloot de Bel20 voor de tweede opeenvolgende dag licht lager. Elders in Europa eindigden de indices eveneens lichtjes negatief tot vlak. De sterke euro drukte op het sentiment.

In Brussel kwam de Bel20'er Bekaert voorbeurs met resultaten, Delhaize profiteerde van enkele positieve analistencommentaren. Op de brede markt verwerkten de beleggers een resem van jaarresultaten. Ter Beke maakte bekend dat het zijn vleeswarenafdeling fuseert met vleeswarenbedrijf Pluma.

De Bel20 sloot 0,08% lager tot 3.942,29 punten. De index telde 8 stijgers en 11 dalers.

Bekaert was de grootste daler in de index en zakte 3,11% tot EUR 84,15. De producent van geavanceerde metaalproducten haalde in 2005 een nettowinst van EUR 189,9 miljoen, tegenover EUR 167,6 miljoen een jaar eerder en nipt boven de analistenconsensus van EUR 187,9 miljoen. Bekaert gaf geen concrete vooruitzichten voor dit jaar maar sprak van een meer intense concurrentie. Bekaert keert een brutodividend uit van EUR 3 per aandeel, waarvan EUR 1 uitzonderlijk dividend. Dexia verlaagde donderdagmorgen het advies van buy tot add.

Delhaize Groep was de grootste stijger in de Bel20. Het aandeel steeg 1,81% tot EUR 58,95. Het beurshuis UBS trok het advies op tot buy, daarnaast verhoogden Fortis, Citigroup en JP Morgan hun koersdoel voor de groep. Goldman Sachs verhoogde de wpa-schattingen voor 2007. Woensdag maakte Delhaize sterke resultaten bekend. Vooral de groei in de VS viel beter mee dan verwacht.

Op de brede markt schoot Devgen 6% omhoog tot EUR 17,5. Dat is het hoogste niveau sinds het biotechnologiebedrijf in juni 2005 naar de beurs trok. Rond 11 uur donderdagmorgen piekte het aandeel zelfs op EUR 18,2. KBC Securities en Rabo Securities verhoogden het koersdoel voor Devgen. Het biotechnologiebedrijf gaat zijn ondernemingsplan versneld uitvoeren, zo raakte woensdag bekend. Devgen begint bijvoorbeeld dit jaar reeds met veldproeven voor nematiciden buiten Europa. Dat is twee jaar sneller dan het bedrijf voor ogen had.

De vleeswarendivisie van Ter Beke fuseert met de Wommelgemse vleeswarengroep Pluma. De nieuwe groep wordt de derde grootste vleeswarengroep in de Benelux en de marktleider in Belgie. De fusie wordt deels betaald door de uitgifte van 342.254 nieuwe aandelen en deels door betaling van EUR 5,5 miljoen. Dat maakten beide partijen vanmiddag bekend. Ter Beke draagt de fusie op korte termijn bij tot de winst van de groep. Ter Beke wil van de fixing naar de continumarkt overstappen. De handel in het aandeel werd donderdagmorgen opgeschort in afwachting van het nieuws over de fusie, maar werd hervat bij de tweede fixing. Ter Beke steeg 1,4% tot EUR 65,4.

De holding Bois Sauvage heeft over 2005 een 33% hogere nettowinst geboekt van EUR 66,95 miljoen. Het recurrent resultaat kende een stijging van 130%, naar EUR 23,7 miljoen. Voor 2006 stelt de holding een stijging van het recurrent resultaat in het vooruitzicht. De evolutie van het nettoresultaat zal grotendeels afhangen van de evolutie op de aandelenmarkten. Het aandeel won 2,73% tot EUR 267,2.

Deceuninck, producent van PVC-profielen voor de bouwsector, haalde in 2005 een nettowinst van EUR 19 miljoen, bijna een verdubbeling tegenover een jaar eerder maar onder de analistenconsensus van EUR 20,7 miljoen. De groep ziet een omzetgroei van 10 a 15% in 2006, in lijn met het strategisch plan, en een verdere verbetering van het operationeel resultaat. Het aandeel klom 0,6% tot EUR 26.

Nog op de brede markt staat RHJ International onderaan met een verlies van 1,73% tot EUR 19,9. De durfkapitaalgroep, met belangen in zes Japanse bedrijven en in 1 Duits bedrijf, maakte donderdagmorgen bekend dat in een private plaatsing 13 miljoen aandelen verkocht zijn aan EUR 19,5. Het verse kapitaal zal aangewend worden om verdere investeringen te financieren.

De grootste verliezer op de brede markt was Picanol. De producent van weefmachines verloor 3,98% tot EUR 14. Vrijdag maakt Picanol voorbeurs de bedrijfsresultaten van 2005 bekend.

Het Frans-Belgische biotechbedrijf Diatos trekt naar de beurs. Dat gebeurt naar verwachting eind mei of in juni, zo meldt De Tijd. Diatos mikt op een dubbele notering in Parijs en Brussel. Het haalt wellicht EUR 25 à 50 miljoen op. De investeringsmaatschappij GIMV bezit direct en indirect 17,35% van Diatos. Het aandeel van GIMV won 0,24% tot EUR 46.

Vastgoedbevak Intervest Retail, gespecialiseerd in winkelpanden, dient een klacht in van EUR 10 miljoen tegen de ontwikkelaar van de Luxemburgse factory outlet Factory Shopping Messancy (FSM). Dat blijkt uit het jaarverslag 2005 van Vastned Retail, de Nederlandse hoofdaandeelhouder van Intervest Retail. De vastgoedbevak daalde lichtjes met 0,84% tot EUR 40,16.

Schuimrubberverwerker Recticel neemt zijn Spaanse sectorgenoot Icoa over. Icoa haalde vorig jaar een omzet van EUR 40 miljoen en zal vanaf 2006 positief bijdragen tot de ebitda van Recticel. De overname heeft geen belangrijk effect op de schuldpositie van Recticel. Recticel ging 2,2% omlaag tot EUR 8,44.

Resilux leed in 2005, net zoals het jaar ervoor, een nettoverlies van EUR 5,1 miljoen, in lijn met de verwachtingen. - "Het was een zwak jaar maar we hopen dat we de bodem hebben gezien", zei CEO Dirk De Cuyper op een persconferentie. "Er zijn perspectieven op een positief nettocijfer voor dit jaar", verwoordde financieel directeur Luc Verstuyft de officiele guidance. Het aandeel steeg 4,71% tot EUR 38,9.

IBA ging 1,03% lager tot EUR 9,59. De cyclotronproducent maakt donderdagavond nabeurs zijn jaarresultaten bekend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud