Bel20 eindigt lager

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel is de Bel20 lager gesloten net zoals de andere Europese beurzen. De beleggers keken uit naar de vergadering van de Federal Reserve van dinsdagavond. De beter dan verwachte Ifo-indicator voor het Duitse ondernemersvertrouwen leidde tot hogere rendementen op de obligatiemarkten.

Naar verwachting zal de Fed de rente met 25 basispunten optrekken tot 4,75%. De markten zullen vooral uitkijken naar het begeleidende commentaar van voorzitter Bernanke. Beleggers willen te weten komen of er al dan niet snel een einde komt aan de reeks van renteverhogingen.

De Bel20 verloor 0,67% tot 3.918,08 punten. De index telde 6 stijgers en 13 dalers. Bekaert voerde de index aan met een winst van 1,3% tot EUR 88,35. Het rendement op de toonaangevende staatsobligatie op 10 jaar steeg 9 basispunten tot 3,792%.

De Europese Commissie stelde dinsdag een verordening voor om de roamingkosten omlaag te krijgen. De Commissie vindt de kosten voor mobiel bellen in het buitenland (roaming) veel te hoog in vergelijking met een oproep in het eigen land. Dit is slecht nieuws voor de telecomoperatoren, die in heel Europa terrein verloren. Mobistar voerde de dalers aan van de Bel20 met een verlies van 1,7% tot EUR 61. Belgacom zakte 1% tot EUR 26,34.

De financials hadden te lijden onder de hogere rente. KBC liet 1,6% liggen op EUR 89,35, Dexia zakte 0,5% tot EUR 21,26 en Fortis 0,4% tot EUR 29,24. De Frans-Belgische bankgroep Dexia zou niet meer in de running zijn voor de Turkse Finansbank. Volgens The Wall Street Journal zijn het Amerikaanse Citigroup en de National Bank of Greece (NBG) de enige twee banken die nog overblijven in het biedproces. Citigroup zou een bod van USD 5 miljard willen indienen.

GBL zakte in afwachting van de resultaten 0,5% tot EUR 91,75. Na het gerucht van gisteren/maandag over de mogelijke uitstap van Bertelsmann uit zijn muziekactiviteiten is het afwachten op de volgende stap van de holding. Eind januari heeft GBL aangegeven zijn belang van 25% tegen eind mei naar de beurs te willen brengen. De familie Mohn, die de meerderheid in Bertelsmann controleert, wil vermijden dat het bedrijf in publieke handen komt.

Op de brede markt stond Punch International bovenaan. Het aandeel won 6% tot EUR 102,7 en overschreed daarmee voor het eerst de kaap van EUR 100. Dinsdagmorgen startte KBC Securities de opvolging van het aandeel met een outperform-advies en een koersdoel van EUR 120. Het is de eerste keer dat een beurshuis het aandeel van nabij zal opvolgen.

Galapagos steeg 2,2% tot EUR 9,59. Biofocus, een divisie van het Belgisch-Nederlandse biotechnologiebedrijf, heeft een driejarige overeenkomst met Roche gesloten. BioFocus gaat exclusieve chemische molecuul-collecties leveren aan Roche. Financiele details van de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt. De overeenkomst bouwt voort op eerdere samenwerkingen tussen Roche en BioFocus.

Het biotechnologiebedrijf Omrix, een van de participaties van de privak Quest For Growth (QFG), gaat 3.437.500 nieuwe aandelen uitgeven in het kader van de beursgang naar Nasdaq. De aandelen zullen uitgegeven worden binnen een prijsvork van USD 15-17 per aandeel. QFG heeft een belang van 4% in Omrix. Het belang staat in de boeken voor USD 2 miljoen en zal op deze beursgang volgens analistenberekeningen een meerwaarde boeken rond EUR 4,5 miljoen. Het aandeel won 1,6% tot EUR 9,3. ING verhoogde dinsdagmorgen zijn advies voor het aandeel tot buy.

Zenitel, dat later op de week met cijfers komt, sloot 2,6% hoger op EUR 3,54.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud