Bel20 eindigt lager

De verkoopgolf op de beurs van Brussel, en elders in Europa, lijkt gemilderd. De Bel20 opende in de trend van de voorbije dagen paniekerig maar herstelde grotendeels onder impuls van Fortis, dat terugkijkt op een opvallend sterk eerste kwartaal.

(tijd) In de VS kwamen de macrocijfers onder de verwachtingen uit. Dat werd in het licht van de stijgende inflatie positief geinterpreteerd. Het aantal werklozen steeg sterker dan verwacht en de index van de voorlopende indicatoren, die een inschatting geeft van de economische groei in de komende maanden, daalde in april onverwacht. De hogere rente en de dure olie zorgen voor een inperking van de persoonlijke uitgaven en voor een afkoeling van de huizenmarkt.

De Bel20 sloot 0,37% lager op 3.678,21 punten en telde 4 stijgers en 15 dalers. De zwaargewichten Suez (+1,1%) en Fortis (+0,6%) stonden bovenaan.

De bankverzekeraar deed het in het eerste kwartaal beter dan verwacht. In tegenstelling tot vorig jaar realiseerde Fortis in het eerste kwartaal 2006 geen eenmalige meerwaarde. Daardoor viel de globale nettowinst 12% terug. Het cijfer over het eerste kwartaal 2005 werd evenwel voor EUR 443 miljoen opgedreven door een meerwaarde op de verkoop van het belang in de Amerikaanse verzekeraar Assurant. Deze factor buiten beschouwing gelaten, steeg de nettowinst 25% tot EUR 1,33 miljard. Dat is ver boven de analistenverwachting, die gemiddeld op EUR 998 miljoen lag. Analisten loven vooral de prestatie van het bankbedrijf. De winst steeg er 31% en rondde zo de kaap van EUR 1 miljard. Enkele factoren, zoals een lage belastingvoet en extreem lage kredietverliezen, blinkten de winst weliswaar op, maar ook operationeel presteerde het bankbedrijf sterk. De rente-inkomsten groeiden 20%, de commissie-inkomsten klommen dankzij een intensieve marketingcampage en het gunstige beursklimaat 33%.

In Parijs scoorde ook SocGen boven de analistenprognoses. Dexia beperkte de daling tot 0,15% en KBC noteerde 1,4% lager op EUR 83,1.

Bekaert verloor 3,6% tot EUR 81,25 en NPM 3% tot EUR 273,8. Omega Pharma steeg 0,3% tot EUR 52,85 na een positief rapport van UBS. Het beurshuis verhoogde het koersdoel tot EUR 65.

Op de fixingmarkt hadden Distrigas en Fluxys zwaar te lijden na de verrassingsinspecties door de Europese Commissie. Die verdenkt de bedrijven van concurrentievervalsend gedrag. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat de toegang tot de basisinfrastructuur, de pijpleidingen en de opslagcapaciteit wordt beperkt. Eerder deze week werd Distrigas al op het matje geroepen omdat zijn langetermijncontracten concurrentieverstorend zouden zijn. Fluxys zakte 7,9% tot EUR 2.349 en Distrigas speelde 6,5% kwijt tot EUR 3.655. KBCS heeft zijn koersdoel voor Distrigas verlaagd tot EUR 3.600 vanwege regelgevende kwesties.

Innogenetics verloor opnieuw 3,7% tot EUR 10. Het nettoverlies liep in het eerste kwartaal onverwacht op als gevolg van sterk gestegen juridische kosten betreffende twee octrooigeschillen. Aandeelhouders van IRIS knipten het coupnnetje waardoor het aandeel 4,6% daalde tot EUR 41.

Cumerio, dat de voorbije twee weken bijna een kwart van zijn beurswaarde moest prijsgeven, was donderdag de primus en won 4,2% tot EUR 17,44.

Het biotechbedrijf Devgen en Pioneer Hi-Bred, een dochterbedrijf van DuPont, verlengen hun samenwerking voor de ontwikkeling van soyabonen met een ingebouwde resistentie tegen nematoden, wormpjes die de plantwortels aantasten. Dat kan betekenen dat ze een zekere doorbraak hebben gerealiseerd. Devgen noteerde 2,7% lager op EUR 16,4.

Kinepolis verloor 2,2% tot EUR 35,4. De film The Da Vinci Code kende woensdag een uitstekende openingsavond. 'Het is duidelijk een kaskraker', stelt Myriam Dassonville, de woordvoerster van de bioscoopgroep Kinepolis. 'The Da Vinci Code' ging gisterenavond in ons land in premiere. 17.000 fans stoorden zich niet aan de slechte perskritieken.

Option haalde nog maar eens een contract binnen voor zijn HSDPA-kaarten. Deze keer strikte Option het Franse Bouygues, tot voorheen enkel klant bij concurrent Sierra Wireless. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf al zo een 25 telecomoperatoren binnengehaald. Het aandeel zit al enkele dagen in een negatieve spiraal en verloor 3,9% tot EUR 18,95.

De producent van luxekristal Val Saint Lambert International (VSLI) zakte op de Vrije Markt 0,5% tot EUR 10,10. Het bedrijf heeft over het eerste kwartaal van 2006 een omzet gerealiseerd van EUR 1,2 miljoen, een toename met 37%. VSLI stevent af op een goed jaar. Het haalde twee belangrijke klanten binnen die zullen instaan voor EUR 2,5 miljoen omzet.

Nog op de Vrije Markt steeg Newton21 met 22% tot EUR 10,45.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud