Bel20 eindigt lager

(tijd) Euronext Brussel is net als de meeste andere Europese aandelenmarkten het kerstweekend met verlies ingegaan. Met de feestdagen in het vooruitzicht kende de Brusselse beurs een vrij makke handelsdag.

De Bel20 eindigde 0,4 procent lager op 4.350,92 punten. De index telde 11 stijgers en 8 dalers. Sterkste stijger binnen de Brusselse beurskorf was Barco, dat 1 procent hoger ging tot 68,20 euro.

Cofinimmo sloot 0,8 procent hoger op 152,80 euro. Het aandeel herstelt zo van de verliezen van de de voorbije dagen nadat de vastgoedbevak naast het gerechtsgebouw in Gent had gegrepen. KBC Vastgoed ging ermee aan de haal.

Grootste daler was UCB: - 1,5 procent tot 53,25 euro. De familie Schwarz, tot recent referentieaandeelhouder van Schwarz Pharma, heeft na de overname door UCB, 13,10 procent van het Belgische biofarmabedrijf in handen. UCB gaf 35.565.268 nieuwe aandelen uit om de overname te bekostigen. Daardoor daalde het belang van Financiere de Tubize van 42,04 tot 34,36 procent, hoewel de holding 1,01 miljoen aandelen bijkocht. Fin. de Tubize heeft een aandeelhoudersovereenkomst met de familie Schwarz. Samen hebben ze 47,46 procent van de aandelen UCB in handen.

KBC verloor 0,1 procent tot 92,65 euro. De beurspoot KBC Securities nam de Roemeense beursvennootschap Swiss Capital over en verstevigt zo zijn positie als grootste beursvennootschap in Centraal-Europa. Swiss Capital stelt bijna veertig personen tewerk en is de op zes na grootste beursvennootschap in Roemenie met een marktaandeel van 3,4 procent. KBC zou zijn marktaandeel in Roemenie zo snel mogelijk boven 10 procent willen brengen. Sectorgenoot Fortis ging 0,7 procent lager tot 32,16 euro. Dexia verloor 0,1 procent tot 20,85 euro.

InBev noteerde 0,7 procent lager op 49,33 euro. Patri Participations, een holding verbonden aan de familie Van Damme (InBev), heeft onlangs ruim 1 miljoen aandelen van de brouwerijgroep verkocht voor 51,5 miljoen euro. De familie Van Damme is een van de oprichtersfamilies van InBev.

Op de brede markt leidde Zetes de stijgers. Het aandeel won 7,8 procent tot 25,00 euro nadat het Brusselse technologiebedrijf donderdag een vooruitblik gaf op 2007. Gedelegeerd bestuurder Alain Wirtz verwacht volgend jaar een omzet van 160 miljoen euro, exclusief grote contracten en overnames. Dit jaar komt de maker van de elektronische identiteitskaart uit tussen 125 à 135 miljoen euro, exclusief de overname van Peak Europe eind oktober. De aandeelhouders mogen zich over 2006 opnieuw op een dividend verheugen.

ICOS Vision Systems viel met 2,7 procent terug tot 30,36 euro. De producent van chipinspectiesystemen lijdt onder de teleurstellende kwartaalomzet die zijn Amerikaanse concurrent Camtek donderdag bekendmaakte. De achteruitgang van de omzet is te wijten aan vertragingen bij de waferinspectietoepassing van het bedrijf. Camtek zegt dat het kwartaal niet indicatief is voor zijn toekomst. Ook Ultratech, een andere concurrent van ICOS, verkondigde donderdag slecht nieuws voor de sector. Het bedrijf stelt een teleurstellende vraag vast naar zijn 'wafer level aligners'. Ultratech wijt dat aan te hoge prijzen van de substraten of onderlagen waar de chips worden op bevestigd.

Immobel werd 0,7 procent duurder op 44,01 euro. De vastgoedvennootschap verwacht dat de winst over 2006 die van 2005 zal overtreffen. Vorig jaar boekte Immobel 17,16 miljoen euro winst. Tot nu toe hield Immobel zich op de vlakte over de jaarresultaten van 2006. Volgens het bedrijf zijn de hogere verwachtingen te danken aan de herwaardering van het Campona Shopping Center te Boedapest.

Het biotechnologiebedrijf Galapagos neemt het Franse ProSkelia over van Prostrakan voor 12,5 miljoen euro in nieuwe Galapagos-aandelen en mogelijke toekomstige uitkeringen tot maximaal 14,5 miljoen euro. ProSkelia ontwikkelt geneesmiddelen voor botziekten. Het bedrijf werd in 2002 verzelfstandigd vanuit de divisie Botziekten van Aventis, en werd in 2004 overgenomen door de Strakan Groep, wat resulteerde in het huidige ProStrakan. Het aandeel Galapagos bleef onveranderd op 9,44.

De vastgoedontwikkelaar Atenor heeft in december een tweede terugbetaling van de Democratische Republiek Congo ontvangen. De terugbetaling heeft een positieve impact van 1,17 miljoen euro op de resultaten van 2006. De terugbetaling is het resultaat van een protocolakkoord dat begin dit jaar werd afgesloten met de regering van Congo omtrent schuldvorderingen die volgen uit de nationalisering van drie vennootschappen in het voormalige Zaire. De beleggers reageren onverschillig: het aandeel sloot 0,1 procent hoger op 33,50 euro.

IBA zakte 1,5 procent tot 18,12 euro. De rechtszaak rond de nog overblijvende vordering van Optivus en het Loma Linda University Medical Center (LLUMC) tegen IBA, producent van deeltjesversnellers, start op 27 februari 2007. Het geschil tussen de partijen draait rond octrooien en vermeende oneerlijke concurrentie bij de toekenning van een protontherapiesysteem.

Punch International eindigde onveranderd op 89 euro. Volgens de Engelse boekhoudwetgeving moet het bedrijf een verplicht bod lanceren op zijn dochter Punch Graphix, dat op de Alternative Investment Market in Londen noteert. Punch International biedt 128 pence per aandeel. Een andere dochter van Punch International, Punch Telematix, noteerde 1 procent hoger op 13,28 euro. Punch Telematix haalt 2,625 miljoen euro op door de volledige uitvoering van zijn overtoewijzingsoptie na de introductie op Euronext Brussel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud