Bel20 eindigt licht lager

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel is de Bel20 met een fractioneel verlies afgesloten, volledig in lijn met de meeste andere Europese aandelenindices. De handel was zeer rustig. Tokio was dicht wegens een feestdag en in de VS wordt Columbus Day gevierd, waardoor het minder druk is op Wall Street. De olieprijzen bereikten nieuwe recordhoogten, in Londen heeft de Brent-future de kaap van de USD 50 genomen.

De oliefuture in New York sloot vrijdag voor het eerst in de geschiedenis boven de USD 53, om precies te zijn op USD 53,31 (+1,2%). De Brent-future (+0,8% tot USD 50,11) doorbrak vandaag rond het middaguur de kaap van de USD 50. De peptalk van Saudi-Arabie, Koeweit en de VAE lijkt dus geen effect te sorteren. In een poging de prijs te doen zakken hebben de drie landen, die samen goed zijn voor bijna de helft van de OPEC-productie, zich ertoe geengageerd de olieproductie te verhogen. In Londen bleef de oliefuture dicht in de buurt van USD 50 per vat, in de VS steeg de future eerst tot de nieuwe recordhoogte van USD 53,65, maar zakte dan iets weg tot USD 53,15.

De Bel20 sloot 0,02% of 0,46 punt lager op 2.759,16 punten. In de aandelenkorf stonden 8 stijgers tegenover 11 dalers. Bekaert eindigde onveranderd op EUR 52.

De financiele zwaargewichten sloten verdeeld. Fortis won 0,4% tot EUR 20,07 terwijl Dexia 0,7% klom tot EUR 15,72. KBC zakte 1,4% tot EUR 54,80 en Almanij volgde met een verlies van 1% op EUR 56,05.

UCB had de hele dag last van de algemene druk op de farmabedrijven, na berichten over gevaarlijke bijwerkingen van enkele ontstekingsremmers. Nu UCB heeft aangekondigd zijn chemie-activiteiten te verkopen, heeft de groep een volledig farmaprofiel. Het aandeel daalde af tot een dieptepunt van EUR 41,65, maar sloot 0,15% hoger op EUR 42,40. In dezelfde sector herstelde distributeur Omega Pharma 0,8% tot EUR 37,05; het aandeel verloor vrijdag 3,5%.

Het grootste verlies was voor Umicore, dat 2,2% kwijtspeelde tot EUR 61,65. Daarmee gaat een groot deel van de winst van vorige week weer verloren. Belgacom en Mobistar stonden eveneens aan de verliezende kant. Belgacom moest 1,2% afgeven op EUR 28,25, en Mobistar daalde eveneens 1,2% tot EUR 57. De gsm-operator Proximus is opnieuw naar het hof van beroep van Brussel getrokken. De Belgacom-dochter wil daar een geschil met de telecomregulator BIPT regelen. Het geschil gaat over de aanpassing van de interconnectietarieven van BASE.

Op de brede markt zette Spector de stijgende trend voort. Het aandeel heeft sinds de bekendmaking van het akkoord met Fuji in het kader van het nieuwe fotoprogramma van Microsoft een hoge vlucht genomen. Vrijdag stal Spector de show met een winst van 12,8%, nu kwam er opnieuw 3,5% bij tot EUR 8,92. De handel was met 20.981 stukken bijna 7 keer zo groot als op een gewone beursdag met een gemiddelde omzet van 3.300 stukken.

Onderaan waren Virgin Express en Docpharma terug te vinden. Virgin Express Holdings zakte 3,4% tot EUR 1,15 en komt zo weer dichter in de buurt van het uitkoopbod van EUR 1 dat het bedrijf gaat lanceren in het kader van de geplande inbreng van de luchtvaartmaatschappij Virgin Express in SN Airholding.

Docpharma verloor 2,5% tot EUR 34,65 als gevolg van een stommiteit van topman Leon Van Rompay. Hij meldde vrijdag dat zijn belang in Docpharma is gedaald tot 14,09%, van iets meer dan 50% eind 2001. De CBFA onderzoekt waarom de nodige transparantiemeldingen hiervoor niet tijdig werden gedaan. Van Rompay zegt dat hij het slachtoffer is van een ingewikkelde wet. Als blijkt dat hij met opzet heeft gehandeld, riskeert hij een gevangenisstraf van 1 maand. Bank Degroof merkt op dat het aandeel een paar dagen last zou kunnen hebben van "een gebrek aan transparantie".

Bij weefgetouwenproducent Picanol treedt Jan Coene af als CEO en neemt Patrick Steverlynck ontslag als voorzitter. Steverlynck blijft wel aan als bestuurder en vice-voorzitter. Luc Van Nevel, tot nog toe onafhankelijk bestuurder, gaat op tijdelijke basis de taken van CEO en voorzitter vervullen. Dat werd vanmorgen bekendgemaakt in een persbericht. De notering van het aandeel was een tijdlang opgeschort. Het sloot 1,7% lager op EUR 17.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud