Bel20 eindigt met lichte winst

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel is dinsdag licht hoger gesloten. In de rest van Europa schommelden de indices de hele dag rond hun vorige slotkoers. Met het rentebesluit van de Fed in zicht, woensdagavond, namen beleggers een afwachtende houding aan.

De Bel20 eindigde 0,13% hoger op 2.833,70 punten. Tegenover 11 dalers stonden 8 stijgers. Barco noteerde onveranderd. Delhaize tekende voor de sterkste klim in de index. Beleggers anticipeerden op de kwartaalpublicatie van woensdagochtend en stuurden het aandeel 3,7% omhoog tot EUR 53,5.

Na de koersopstoot van maandag, won Bekaert opnieuw 1,3% tot EUR 55. Maandag publiceerde de West-Vlaamse groep een verrassend sterke kwartaalupdate. Vandaag berichtte De Standaard dat de verkoop van de afrasteringsdivisie aan het Nederlandse Gilde nakend is. In een reactie ontkende woordvoerster Francoise Vanthemsche evenwel dat er exclusieve onderhandelingen zouden lopen.

De sterkste daler was Agfa-Gevaert met 1,7% tot EUR 25,46. Omega Pharma volgt met een verlies van 1,6% tot EUR 42,3.

De privatisering van luchthavenuitbater Biac leverde de Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren een meerwaarde van EUR 40 miljoen op. Avh verkocht samen met de andere private aandeelhouders zijn belang in Biac aan de Australische groep Macquarie. AvH bezat 4,64%, net zoals Frere-holding GBL. Volgens een betrouwbare bron zou GBL een gelijkaardige meerwaarde als AvH opstrijken, zo vernam Tijd-Nieuwslijn. AvH steeg 1,5% tot EUR 24,86. GBL won 0,2% tot EUR 59,95.

Ook Dexia en KBC verkochten hun belang van respectievelijk 4,45% en 5,84%. Dexia zakte 0,1% tot EUR 15,95 en KBC won 0,05% tot EUR 57. Fortis, de andere bank uit de Bel20, zakte 0,2% tot EUR 20,29.

De aandelenswap tussen Solvay en Union Financiere de Boel maakte weinig indruk op beleggers. Solvay steeg licht met 0,7% tot EUR 82,1. De farma- en chemiegroep wisselde maandag een deel van haar Sofina-aandelen uit met de Union Financiere Boel en kreeg in ruil 2,7 miljoen (meer liquide) Fortis-aandelen. Dat brengt het belang van Solvay in Fortis op 1%. Daarnaast verkocht ze op de beurs een pakket van 1,3 miljoen Sofina-aandelen. Beide transacties samen leveren Solvay een netto boekhoudkundige meerwaarde op van EUR 67 miljoen.

Op de brede markt zette EVS zijn opmars voort. Dinsdag kwam er 3,9% bij tot EUR 73,8. De beeldverwerkingsgroep kwam deze ochtend met uitstekende cijfers. Over het derde kwartaal boekte EVS een omzet van EUR 16,8 miljoen, tegenover EUR 9,4 miljoen het jaar ervoor en flink boven de verwachting van analisten. De nettowinst uit activiteiten bedroeg EUR 7,6 miljoen, eveneens beter dan verwacht.

Arinso en Ubizen deden nog beter met winsten van respectievelijk 4,6% tot EUR 11,5 en 6,8% tot EUR 2,04. Ook Telindus is sinds een week opnieuw in trek. Het aandeel steeg dinsdag 2,8% tot EUR 7,4.

Lingeriefabrikant Van de Velde verraste met een onaangekondigde kwartaalupdate tijdens beurstijd. Analisten waren echter wenig enthousiast over de inhoud van het rapport. De omzet in het derde kwartaal groeide nauwelijks en de ebitda-groei vertraagde tot iets minder dan 5%. "De doelstellingen voor 2004 zullen wel gehaald worden, maar verrassingen zitten er niet meer in", zo luidt het onder analisten. KBCS en SGBDM verlaagden hun advies voor het aandeel. Dat zorgde voor een koersdaling van 2,5% tot EUR 115,5.

Na beurstijd kwam ook Tessenderlo met derdekwartaalcijfers. Het aandeel eindigde in afwachting 2,2% hoger op EUR 33. De kwartaalcijfers van de vastgoedbevaks Intervest Offices en Intervest Retail stonden eveneens nog op het programma. In afwachting noteerden de aandelen onveranderd op respectievelijk EUR 22,6 en EUR 34.

De rode lantaarn was voor Econocom dat 3% verloor tot EUR 5,78. De informaticadienstengroep neemt 75% in de Belgische specialist in het beheer van mobiele data CHanSE. Die overname wordt met eigen middelen gefinancierd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud