Bel20 eindigt stevig in het rood

©Photo News

Euronext Brussel is donderdag met bijna een procent verlies gesloten. Nochtans hield de Brusselse sterindex lang stand, in een overwegend lagere Europese markt. Toen echter bleek dat de Amerikaanse huizenverkoop in augustus onverwacht is gedaald, moest de sterindex de rol lossen.

(tijd) - Toch was het verlies van de Bel20 aanzienlijk kleiner dan dat van de overige Europese indexen, wat grotendeels op het conto van Solvay viel te schrijven. De Belgische groep profiteerde van een mediabericht dat Abbott 5 miljard biedt voor haar farmadivisie.

De Bel20 sloot 0,8 procent in de min op 2.470,90 punten. De Brusselse graadmeter telde slechts vier waarden die hoger konden sluiten.

Solvay steeg 2,4 procent tot 75,90 punten. Volgens The Wall Street Journal zou de Amerikaanse farmareus Abbott Laboratories een bod van 5 miljard euro hebben uitgebracht op de farmatak van Solvay. Ook Nycomed en UCB werden als mogelijke overnemers genoemd. Dat UCB zich in de strijd zou mengen, stelde de beleggers alvast niet gerust: het aandeel donderde even 5 procent lager, om te herstellen op een verlies van 1,1 procent tot 29,72 euro. Analisten achten het echter zeer onwaarschijnlijk dat UCB mee zou bieden op Solvay Pharma.

Volgens het persagentschap Dow Jones overweegt Blackstone Group, de grootste private equity-speler ter wereld, een bod op de pretparken van de Belgische bierbrouwer AB InBev. Er was echter ook slecht nieuws voor AB InBev. Rusland wil de accijns op bier tegen 2012 verdrievoudigen. Het aandeel AB InBev noteerde weinig veranderd: -0,7 procent lager op 31,06 euro.

Naast Solvay konden enkel de defensieve waarden als Colruyt (+0,2% tot 161,45 euro) en vastgoedbevaks Cofinimmo (+1% tot 95,40 euro) en Befimmo (+0,7% tot 63,46 euro) winst boeken. Ook op de brede markt tekenden vastgoedbevaks voor een glansrol. Intervest Offices trok 6,4 procent hoger, en was daarmee de sterkste stijger. Leasinvest won 2,2 procent, Wereldhave Belgium schreef er 1 procent bij en Montea 0,7 procent.

Nog op de brede markt ging het biotechnologiebedrijf Galapagos 2 procent hoger tot 8,06 euro. BioFocus DPI, de service divisie van Galapagos, gaat een brede samenwerking aan met Schering-Plough in medicijnontwikkeling. Over een periode van één jaar is het contract voor Galapagos 2,8 miljoen euro waard.

Het aandeel Deceuninck ervoer donderdag de weerslag van de sterke prestatie van woensdag. Nadat dinsdag nabeurs de modaliteiten van de kapitaalverhoging bekendgemaakt werd, kende het aandeel woensdag een koersexplosie. Vandaag viel Deceuninck 13,2 procent terug tot 1,58 euro, het inschrijvingsrecht, waarmee kan ingetekend worden op vier nieuwe aandelen Deceuninck aan 0,98 euro per stuk, viel 20,2 procent terug. Inschrijvingsrecht en het aandeel zijn nu samen 3,24 euro waard. Op basis van de slotkoers donderdag noteert het inschrijvingsrecht met een korting van 30,8 procent ten opzichte van de theoretische waarde van het recht.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud