Advertentie

Bel20 eindigt volatiele sessie procent hoger

©Photo News

Op Euronext Brussel twijfelde de Bel20 net als de Europese collega’s de hele dag tussen winst en verlies. Na de publicatie van de stijgende Amerikaanse huizenprijzen tilde de weegschaal definitief over in het voordeel van de optimisten. De financiële waarden, nochtans geconfronteerd met slechte resultaten van Morgan Stanley, konden andermaal fors winnen. Bekaert herstelde van enkele zwakke dagen.

(tijd) - De Bel20 sloot met een winst van 1,05 procent op 1.903,89 punten. De index kende 12 stijgers voor 8 dalers. Umicore (+2,1%), Telenet (+3,3%) en Omega Pharma (+4,2%) kenden een mooi dageinde.

De sterkste stijger binnen de sterindex was echter Bekaert. De staaldraadproducent moest de afgelopen dagen achteruit, nadat zowel Fortis Bank als ING hun advies verlaagden van ‘buy’ tot ‘hold’. De sterke prestaties van de afgelopen weken maakte het aandeel kwetsbaar voor winstnemers, zo stelden de analisten van beide banken. Woensdag werd Bekaert dan weer in de armen gesloten, met een winst van 8,6 procent tot 68,20 euro tot gevolg.

De financiële waarden leverden andermaal een sterke prestatie. Nochtans zag het er na de middag even niet goed uit. De Amerikaanse sectorgenoot Morgan Stanley rapporteerde immers een groter dan verwacht verlies en snoeide in zijn dividend. Het nieuws kon de financiële waarden echter niet uit hun lood slaan: Dexia klom 5,4 procent tot 3,90 euro en Fortis maakte een sprong van 6,9 procent tot 1,72 euro. KBC moest ietwat achterblijven, met een winst van 1,95 procent.

AB InBev moest licht achteruit. De Belgische-Braziliaanse bierbrouwer had dit volledig te wijten aan concurrent Heineken, die onverwacht met een kwartaalupdate op de proppen kwam. Heineken zag in het eerste kwartaal de volumes met 6,3 procent dalen, als gevolg van een combinatie van factoren: het economische klimaat, ongunstige weersomstandigheden, het rookverbod en hogere accijnzen. Het slechte nieuws sleurde AB InBev mee, met een verlies van 0,6 procent tot gevolg.

Op de brede markt zette Global Graphics zijn klim voor. Beursblad De Belegger noemde het bedrijf in de laatste editie ‘speculatief interessant’, in aanloop naar de cijfers die Global Graphics vrijdag vrijgeeft.

Technologiegroep Barco heeft een zwak eerste kwartaal achter de rug. De omzet viel 11 procent terug en netto was er een klein verlies. Toch ziet CEO Erik Van Zele redenen voor voorzichtig optimisme voor de rest van 2009. Hij verwijst onder meer naar de kasstroom, die aanzienlijk sterker was dan verwacht. Barco steeg 1,2 procent tot 14,98 euro. Analisten hebben vooral lof voor de forse kostenbesparingen die Barco doorvoert en voor de vermindering van de schuldenlast.

Tankerrederij Euronav maakte dinsdagavond bekend dat de nettowinst in het eerste kwartaal zoals verwacht met zowat 80 procent is gedaald tot 16,8 miljoen euro. Voor het tweede kwartaal en de rest van het jaar doet de rederij geen uitspraak. Het aandeel moest 1,8 procent achteruit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud