Bel20 herstelt dankzij macrocijfers

Euronext Brussel kon vandaag herstellen na de inzinking op dinsdag. Ook de andere Europese beurzen boekten winsten, dankzij meevallende cijfers over de consumptieprijsindex in de VS. De prijzen daalden onverwacht zodat er ruimte komt voor een renteverlaging van de Federal Reserve. De financiële aandelen kenden mooie winsten en trokken de index vooruit.

(tijd) De Bel20 sloot 1,15 procent hoger op 4.167,06 punten. In de zwaargewichtenkorf waren 15 stijgers en 3 dalers terug te vinden; Colruyt trappelde ter plaatse op 135,70 euro.

De DJ Stoxx50 wint 0,4 procent tot 3.662,94 punten bij 38 stijgers, 11 dalers en 1 stabiel aandeel. De DJ EuroStoxx50 gaat 0,45 procent vooruit tot 3.967,16 punten. Parijs en Frankfurt stijgen 0,5 procent, Londen en Amsterdam 0,4 procent.

In Brussel waren vooral de financiele aandelen toonaangevend. KBC Groep steeg 1,5 procent tot 88,50 euro, Dexia 1,2 procent tot 21,30 euro en Fortis 2,1 procent tot 32,13 euro. Fortis vraagt aan de Duitse mededingingsautoriteiten de toestemming om de Duitse verzekeraar Gutingia over te nemen. Gutingia is in Duitsland actief op het gebied van levensverzekeringen. Per eind 2005 had het bedrijf een balanstotaal van 40,7 miljoen euro, over datzelfde boekjaar werd een nettowinst gerealiseerd van 250.400 euro.

Dexia meldde gisteren dat de koopovereenkomst met het Turkse Zorlu Holding voor de overname van een belang van ongeveer 75 procent in de Turkse DenizBank is afgerond. KBC ten slotte is van plan tussen nu en eind 2007 800 nieuwe werknemers aanwerven. De groep heeft 400 vacatures uitstaan voor commerciele functies in haar kantoren. Daarnaast zijn er 150 plaatsten voor ICT'ers beschikbaar en nog eens 250 jobs voor zogenaamde 'breed inzetbare medewerkers'.

De grootste winst was voor Umicore, dat 2,4 procent aandikte tot 122,70 euro. Het aandeel volgde de opwaartse trend bij de Europese mijnbouwgroepen.

Belgacom steeg 0,3 procent tot 30,39 euro. De telecomgroep heeft een klein deel van zijn belang van 4,7 procent in concurrent Mobistar van de hand gedaan. Hoe groot het deel verkochte aandelen is, wordt niet bekendgemaakt. Met de overname van Telindus eind vorig jaar nam Belgacom diens belang in Mobistar over. Belgacom-topman Didier Bellens liet er kort na de overname geen twijfel over bestaan dat de Mobistar-aandelen de deur uit zouden gaan.

De Nederlandse chemie- en farmagroep Akzo Nobel kondigde woensdagochtend aan dat de lancering van Assenapine, een middel tegen schizofrenie, vertraging oploopt. Solvay, dat met Bifeprunox eveneens een schizofreniemedicijn in huis heeft, kan daar evenwel nog niet meteen van profiteren. 'Het geeft Solvay wel een grotere voorsprong maar het is wachten op gedetailleerde data over Assenapine', reageert een analist. Solvay steeg 1,5 procent tot 101,70 euro.

De brede markt wordt aangevoerd door de Ieperse fabrikant van weefmachines Picanol, dat 3,7 procent won tot 12,85 euro. Het aandeel is al de hele maand aan een jojobeweging tussen 12 en 13 euro bezig. Bouwgroep CFE volgde met een winst van 3,5 procent tot 818,5 euro.

Opvallend was ook de koersstijging van Quick. Het aandeel steeg 1 procent tot 29,60 euro en bevindt zich op het hoogste peil sinds september 2000. ING Wholesale Banking verhoogde vanmorgen het koersdoel tot 36 euro. Het beurshuis herhaalde dat de hamburgerketen een mogelijke overnameprooi kan zijn dankzij zijn interessante marktpositie. De hamburgerketen heeft 406 winstgevende restaurants op uitstekende locaties en is marktleider in Belgie en een belangrijke uitdager van McDonalds in Frankrijk. Bovendien is de markt voor fastfoodketens op dit moment erg goed, onder meer dankzij de stijging van het Franse consumentenvertrouwen en economische groei.

De investeringsmaatschappij GIMV heeft een belang van 33,33 procent genomen in het West-Vlaamse uitzendbedrijf Accent Jobs for People, zo maakte ze dinsdagavond bekend. GIMV sloot 0,1 procent lager op 45,60 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud