Bel20 herstelt fors

Euronext Brussel ging in lijn met de Europese aandelenmarkten fors hoger de dag uit. Beleggers reageerden in de vroege handel positief op een optimistische toespraak over de VS-economie van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, dinsdagavond. In de namiddag kwamen gunstige BBP-cijfers uit de VS. In Brussel herstelde Bekaert, Agfa-Gevaert, Euronav en Umicore van de dollarzwakte van de voorbije dagen.

(tijd) Het Amerikaanse bruto binnenlandse product (BBP) steeg volgens een tweede schatting met 2,2 procent in het derde kwartaal. Dat is meer dan verwacht: analisten rekenden op een toename met 1,8 procent.

Als gevolg van het optimistische commentaar van Bernanke verloor de euro voor de eerste keer in zes dagen terrein ten opzichte van de dollar. Rond 17.35 uur was een euro 1,3148 dollar waard, een daling met 0,4 procent. De aanhoudende klim van de euro zette de Europese aandelenmarkten de voorbije dagen onder druk.

De Bel20 sloot 1,31 procent hoger op 4.165,37 punten. De aandelenkorf telde liefst 18 dalers. Vastgoedbevak Cofinimmo viel uit de toon en ging 0,1 procent lager op 151,90 euro.

Agfa-Gevaert was de blikvanger met een winst van 5,3 procent tot 18,17 procent. Het aandeel herstelt van zijn verliezen van de voorbije weken. Zwakke kwartaalresultaten en een zwakke dollar waren de voornaamste redenen voor de koerszwakte. Daarnaast maakte het bedrijf bekend dat Agfa HealthCare een miljoenendeal sloot met de Britse Nuffield Hospital Group.

Bekaert moest amper onderdoen voor Agfa met een winst van 5 procent tot 88,55 euro. Ook de staalkoordfabrikant had de voorbije dagen te lijden onder de verzwakking van de dollar. Umicore won woensdag om dezelfde reden 2,2 procent tot 116,50 euro.

Omega Pharma kende een klim van 1,9 procent tot 52,65 euro. Het aandeel herstelde zo van zijn koersdaling na de publicatie van de derdekwartaalresultaten vorige week donderdag. De cijfers waren op zich niet ontgoochelend, maar Omega Pharma boekte meer niet-recurrente kosten dan verwacht.

Colruyt won 2,25 procent tot 145,50 euro. Dinsdag (-1,8%) had Colruyt last van winstnemingen na een mooie stijgingsbeweging. De groep maakte dinsdagavond een nieuwe opvulovername in Frankrijk bekend, van de groothandel in verse producten Codifrais.

Op de brede markt herstelde Euronav 3,2 procent tot 23,55 euro. De tankerrederij verloor in twee sessies 11 procent tengevolge van de zwakkere dollar, zwakkere tankervrachten en tegenvallende vooruitzichten van sectorgenoot Frontline. 'Volledig irrationeel', oordeelt analist Bram Coussement van Delta Lloyd Securities, die zijn advies daarom optrok tot 'buy'.

De kabeloperator Telenet publiceerde nabeurs kwartaalcijfers en maakte een herstructurering bekend. Financieel directeur Leo Steenbergen stapt op en wordt vervangen door Renaat Berckmoes, de huidige verantwoordelijke voor het kasbeheer (treasury manager) en voor de relaties met de aandeelhouders. Telenet publiceerde bevredigende cijfers over het derde kwartaal. Het aandeel sloot 0,1 procent lager op 20,15 euro.

Sterkste stijger op de brede markt is RHJ International. D&M Holdings, onderdeel van RHJI, neemt de Dendermondse fabriek van Philips over. De vestiging, Philips Sound Solutions, levert hoofdzakelijk geluidssystemen aan de automotive industrie. Het aandeel springt 8,5 procent hoger op 16 euro.

De bouwgroep CFE won 2,5 procent tot 858 euro nadat het aankondigde zijn Luxemburgs vastgoedcomplex in aanbouw 'Dome' te verkopen. Een prijs wordt niet bekendgemaakt.

IBA, producent van deeltjesversnellers, bereikte vandaag het hoogste niveau sinds september 2001 dankzij een koersklim van 7,65 procent tot 18,71 euro. De forse stijging is te danken aan een aanhoudend positieve nieuwsstroom. Rodolphe Blondiau van ING Wholesale Banking verhoogde zijn koersdoel voor IBA van 15,5 euro tot 21 euro.

De leverancier van telematicadiensten Punch Telematix zette vandaag zijn eerste stappen op het Eurolist-segment van Euronext Brussel. Bij de eerste notering, om 11 uur, steeg het aandeel met 3,85 procent tot 13,50 euro. De introductieprijs bedroeg 13 euro. Uiteindelijk sloot het aandeel 2,1 procent hoger op 13,27 euro. Het belang van moederbedrijf Punch International in Punch Telematix daalt tot ongeveer 65 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud