Bel20 hoger dankzij Suez en financials

Euronext Brussel is donderdag afgetekend hoger gesloten en won daarbij meer terrein dan de andere Europese toonaangevende indices. De markten kregen een stortvloed bedrijfsresultaten te verwerken, waarbij de balans op de Europese markten positief was.

(tijd) In Brussel kreeg de Bel20 vooral steun van Suez en de financieledienstengroepen. Tegenover het goede nieuws bij UCB en vooral Option, waren Deceuninck, Global Graphics en ICOS Vision Systems de grote tegenvallers.

De Bel20 sloot 1,65% hoger op 3.784,16 punten bij 15 stijgers en 3 dalers, Umicore bleef onveranderd. Het rendement van de richtinggevende staatsobligatie op 10 jaar ging 3,8 basispunten lager tot 3,970%.

De index werd aangevoerd door Suez, dat 3,2% steeg tot EUR 32,8. Het aandeel verloor woensdag nog 1,75%. Het aandeel fluctueert in functie van de politieke ontwikkelingen rond het fusieplan Suez-Gaz de France.

De financieledienstengroepen presteerden sterk, geholpen door de lagere rente en de betere gang van zaken op de beurzen. KBC sloot 2,25% hoger op EUR 84,1, Dexia 1,8% op EUR 19,14 en Fortis 1,5% op EUR 27,68.

InBev klom 1,7% tot EUR 40,7, een record. Na Heineken kwam met wereldmarktleider Anheuser-Busch woensdagavond nog een branchegenoot van de brouwer met beter dan verwachte resultaten.

Het biofarmaciebedrijf UCB publiceerde voorbeurs een winst uit voortgezette activiteiten van EUR 237 miljoen. In tegenstelling tot analisten rekent UCB bij de winst uit voortgezette activiteiten wel de meerwaarde van de verkoop van Bioproducts, Delsym, Corifeo en Gastrocom, alsook reorganisatielasten. Zonder deze posten zou het nettoresultaat uitgekomen zijn op EUR 180 miljoen, een stuk boven de analisten gemiddeld vooropgestelde EUR 160 miljoen. Het bedrijf handhaaft de jaarprognose, een stijging van de omzet in vergelijking met 2005 en een winst uit voortgezette activiteiten in lijn met 2005.

UCB ging 1,75% lager tot EUR 45, de sterkste daling binnen de index. Gezien de goede resultaten over het eerste halfjaar, zijn analisten ontgoocheld dat de winstverwachtingen niet verhoogd zijn voor het volledige jaar.

Solvay komt vrijdag voorbeurs met resultaten en steeg in afwachting 2,2% tot EUR 93,75. Analisten verwachten dat de chemie- en farmagroep in het tweede kwartaal van 2005 een netto courante winst heeft geboekt van EUR 252 miljoen. Dat is een stijging met 46,5% tegenover vorig jaar, toen er nog een courante winst van EUR 172 miljoen werd opgetekend. Dat blijkt uit de ramingen van 5 analisten gecontacteerd door Tijd-Nieuwslijn. In de winst zit de EUR 75 miljoen opbrengst van de verkoop van Solvays aandelen in Financiere Keyenveld vervat. Financiere Keyenveld heeft een belang van 6,8% in Sofina.

Buiten de Bel20 schoot Option 4,7% hoger naar EUR 18,80, bij een handelsvolume van ruim 972.129 stuks. De specialist in draadloze communicatie publiceerde voorbeurs over het tweede kwartaal een 74% hogere nettowinst van EUR 13,4 miljoen, ruim boven de EUR 10,7 miljoen die analisten verwachtten. Voor het volledige jaar verhoogt Option de prognose voor de EBIT-marge tot 17%, in plaats van 14 à 15%.

Aan het andere uiteinde stond ICOS Vision Systems, de Leuvense stadsgenoot van Option. De fabrikant van chipinspectieapparatuur tuimelde 14% naar EUR 25,20. Icos realiseerde een nettowinst van EUR 7,1 miljoen over het tweede kwartaal. Vijf analisten die werden geraadpleegd door Tijd-Nieuwslijn verwachtten een nettowinst van EUR 6,68 miljoen. Beleggers reageren evenwel fors op de sombere omzetprognose die het bedrijf uitstuurde. ICOS vreest dat de markt voor de halfgeleidersector zwak zal blijven en voorspelt een kwartaal-op-kwartaal daling van de omzet met 20 tot 30% in het derde kwartaal. Over het tweede kwartaal daalde de omzet al met 11%, forser dan de minus 10% die ICOS zelf voorspelde.

Deceuninck leverde 2,1% in tot EUR 20,81. De fabrikant van pvc-bouwprofielen leed over het eerste halfjaar een verlies van EUR 9,8 miljoen. Analisten waren op het ergste voorbereid na de sombere update van enkele weken geleden, maar rekenden niettemin op winst. De fabrikant van pvc-bouwprofielen is voorzichtig voor het hele boekjaar en 'sluit niet uit' dat de jaarresultaten beter zullen zijn dan vorig jaar. De bedrijfskasstroom daalde 43% naar EUR 20,7 miljoen, een heel eind onder de EUR 36 miljoen waar analisten op rekenden. Ook het bedrijfsresultaat van Deceuninck kleurde EUR 3,5 miljoen in het rood.

Global Graphics, ten slotte, dook 5% lager naar EUR 9,68. De ontwikkelaar van software voor de grafische sector boekte over het tweede kwartaal een nettowinst van EUR 0,1 miljoen. Twee analisten rekenden gemiddelden op een nettowinst van EUR 1,15 miljoen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud