Bel20 hoger de week uit

Euronext Brussel eindigde licht hoger. De blikvangers waren vrijdag vooral buiten de Bel20 te vinden, Real Software op kop. Maar ook Option, DIeteren en Kinepolis kwamen met nieuws dat beleggers erg konden smaken. De laatste twee verhoogden onder andere hun jaarverwachtingen.

(tijd) De Bel20 sloot 0,47% hoger af p 3.924,26 punten. De index telde 14 stijgers en 5 dalers. KBC herstelde 0,8% tot EUR 84,70. Donderdag kreeg het aandeel nog een klap van 6,5% omdat de bankverzekeraar een jaarprognose naar voren schoof die niet kon bekoren. Fortis won 0,4% tot EUR 30,49, maar Dexia zakte 0,75% tot EUR 19,90. Dexia maakt volgende dinsdag, als laatste van de drie, de halfjaarcijfers bekend.

KBC moest qua indexeffect enkel Suez laten voorgaan. Suez won 1,3% tot EUR 33,77. Beleggersactivist Eric Knight, die via zijn investeringsfonds minder dan 1% in de Frans-Belgische groep aanhoudt, zegt in een aantal interviews dat hij verwacht dat institutionele beleggers tegen de fusie met Gaz de France zullen stemmen.

Colruyt en Delhaize profiteerden beiden van een analistenrapport van UBS, waarin de analisten het koersdoel voor de twee verhoogden. Bij Colruyt werd ook het advies opgetrokken. Colruyt won 0,4% tot EUR 134,5 en Delhaize eindigde 1,1% hoger op EUR 60,10. In hun rapport over de Europese supermarktketens hebben de analisten aandacht voor de gestegen vastgoedwaarde van deze ketens.

Het aandeel Real Software sprong 33,3% hoger tot EUR 0,56. De producent van software profiteert nog steeds van het nieuws rond de omzetting van EUR 60 miljoen schuld in kapitaal. Sinds die aankondiging won het aandeel 87%. Voor 2006 verwacht de groep een verdere verbetering van de bedrijfswinst en een stabilisering van zijn activiteiten.

Helemaal aan de andere kant van de koerstabel donderde dat andere 'centjesaandeel' , Keyware, 7% lager tot EUR 0,13. Donderdag zakte het al 6%. De groep rond Stephane Vandervelde heeft de inschrijfperiode op converteerbare obligaties verlengd tot 7 september vanwege 'administratieve procedures bij een aantal buitenlandse partijen'.

Option won 0,9% tot EUR 20,61 na de aankondiging dat het inbouwmodules gaat leveren aan het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics. De inbouwmodules moeten in het tweede halfjaar een belangrijke groeimotor worden voor Option. Begin dit jaar sloot de Leuvense groep al een contract met de Taiwanse laptopbouwer Acer. Analisten zijn onder de indruk van het nieuwe contract.

Bioscoopuitbater Kinepolis werd 1,4% duurder tot EUR 36,40. Kinepolis boekte in de eerste zes maanden van 2006 een nettowinst van EUR 7,5 miljoen, tegenover EUR 1,3 in dezelfde periode vorig jaar. Analisten geraadpleegd door Tijd-Nieuwslijn hadden gemiddeld gerekend op een nettowinst van EUR 5,6 miljoen. Kinepolis verhoogt de winstverwachting voor 2006 naar minstens EUR 13 miljoen. Tot nog toe stelde de groep een nettowinst in het vooruitzicht die minstens 50% zou zijn dan in 2005. Over 2005 boekte de groep een nettowinst van EUR 8,1 miljoen. De bioscoopuitbater hoopt zijn complex in Oostende tegen de zomer van 2007 voltooid te hebben.

DIeteren heeft uitstekend geboerd in het eerste halfjaar en de Belgische autodienstengroep verhoogt haar winstverwachting voor 2006. De groep verwacht nu dat het courante resultaat voor belastingen meer dan 15% zal groeien. Toch waarschuwt DIeteren voor een verzwakking van de automarkt in de tweede jaarheldft. Het aandeel sloot onveranderd op EUR 260,7.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud