Bel20 kent tweede grootste daling ooit

©AFP

Op Euronext Brussel kende de Bel20 een van meest desastreuze dagen uit zijn bestaan. De sterindex werd lager gesleurd door de financiële zwaargewichten, maar alle sectoren werden getroffen. Brussel deelde zo in de malaise die wereldwijd doorbrak op de aandelenmarkten en boekte het op een na grootste verlies ooit.

(tijd) - Een cocktail van vrees voor een Amerikaanse recessie en wantrouwen tegenover de grootbanken wegens de zich opstapelende verliezen en afschrijvingen ten gevolge van de aanhoudende kredietcrisis joeg de verkoopgolf aan.

De Amerikaanse kredietverzekeraar Ambac, een sectorgenoot van Dexia-dochter FSA, zag vrijdag zijn rating verlaagd door Fitch. Daarbovenop kwamen geruchten over verliezen bij het Franse Societe Generale en negatieve beurshuisrapporten over Chinese en Australische banken. Ook pessimistische vooruitzichten voor de Japanse en de Duitse economie, respectievelijk nummer twee en drie na de VS, droegen bij tot de uiterst negatieve stemming.

De Bel20 sloot uiteindelijk 5,48 procent lager op 3.492,48 punten. Daarmee deed de index nipt slechter dan het verlies van 5,46 procent op 11 september 2001. Enkel op 19 augustus 1991 was het dagverlies nog groter, 6,1 procent, na de coup in de Sovjetunie die de toenmalige president Mikhaïl Gorbatjsov aan de dijk plaatste.

Enkel Omega Pharma, dat vrijdag een klap kreeg van 26 procent na teleurstellende cijfers en vooruitzichten, hield het hoofd boven water en won 1 procent tot 31,66 euro.

De grootste verliezers waren wederom de financials. Dexia kelderde met 8,2 procent tot 13,90 euro, de vijfde verliesdag op rij en het laagste peil in meer dan 3,5 jaar. Er wisselden bijna 11 miljoen aandelen Dexia van eigenaar, een volume dat meer dan dubbel zo hoog lag dan het gemiddelde van de laatste drie maanden.

Fortis dook 6,9 procent lager tot 14,12 euro. Daarmee is het aandeel onder de intekenprijs gevallen van de kapitaalverhoging die de bankgroep dit najaar had doorgevoerd voor de overname van ABN AMRO. KBC liet 6,8 procent liggen tot 77,67 euro.

De Frans-Belgische nutsgroep Suez was na Dexia de grootste verliezer. Het zwaargewicht kreeg een klap van 7,42 procent tot 41,55 euro en was op zijn eentje goed voor een kwart van het verlies van de Bel20.

De holdings NPM (-7,2% tot 40,20 euro), GBL (-4,4% tot 77,75 euro) en AvH (-3,6% tot 59,20 euro) waren niet bestand tegen de verkooplawine.

Bekaert verloor 2,5 procent tot 76,54 euro. De specialist in geavanceerde staalproducten liet vrijdag nabeurs weten 97 miljoen euro te investeren in een fabriek in Rusland. Bekaert is al lang aanwezig in Rusland, maar liep er onlangs nog de overname van Uralkord mis.

De Belgisch-Braziliaanse brouwer InBev (-2,1% tot 48,75 euro) start een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van 300 miljoen euro. Eind augustus werd het vorige terugkoopplan aangekondigd, eveneens 300 miljoen euro groot. Het aandelenterugkoopplan kan uitgevoerd worden binnen de 8 maanden.

Ook op de brede markt was de malaise totaal. De twintig grootste verliezers op de Brusselse beurs zakten elk met meer dan 7 procent. Punch Telematix was het grootste slachtoffer met een verlies van 17 procent tot 4,15 euro. De telematicadochter van Punch International trok in november 2006 naar de beurs, maar verloor sindsdien al bijna 70 procent van zijn waarde.

De bouwonderneming CFE werd 10,5 procent lager gezet tot 51,66 euro, terwijl de telecommunicatiegroep Zenitel onder de prijs van 2 euro dook. Zenitel verloor 9,5 procent tot 1,90 euro.

Op de hele Brusselse beurs wisten maar twaalf aandelen met winst te sluiten. Een aangename verrassing was Innogenetics. Het Gentse biotechbedrijf won 6,5 procent tot 4,73 euro. Sinds vrijdag bekendraakte dat Innogenetics een belangrijke rechtszaak won van Abbott herstelt het aandeel van een dieptepunt.

Waren nog bij de weinige stijgers te vinden: Floridienne (+5 procent tot 105 euro), IBt (+4,4% tot 2,85 euro) en Transics (+1,8% tot 17,30 euro). RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud