Bel20 licht hoger dag uit

Op Euronext Brussel is de Bel20 licht hoger gesloten. De index deed het daarmee minder goed dan de andere Europese aandelenindices. De handel was kalm, Wall Street was dicht wegens Labor Day. Roularta publiceerde beter dan verwachte kwartaalresultaten.

(tijd) De Bel20 sloot 0,1% hoger op 3.928,32 punten bij 10 stijgers, 8 dalers en Cofinimmo dat onveranderd sloot.

Dexia verloor 1% op EUR 19,70. De financieledienstengroep maakt morgen/dinsdag om 14 uur kwartaalcijfers bekend. KBC zakte 0,35% tot EUR 84,40 terwijl Fortis 0,7% won tot EUR 30,71. Omega Pharma, dat donderdag met halfjaarcijfers komt, leverde 2,8% in tot EUR 43,81.

NPM steeg 1,9% tot EUR 289,90. De Braziliaanse oliemaatschappij Petroleo Brasileiro (Petrobras) betaalt USD 360 miljoen voor een belang van 50 procent in de Texaanse raffinaderij van Pasadena. Die was volledig in handen van Astra Oil, een onderdeel van de grondstoffenhandelaar Transcor. Die is op zijn beurt in handen van NPM, de beursgenoteerde spilholding van de Waalse financier Albert Frère.

Nog in de groep rond Frère verkoopt de Zwitserse holding Pargesa de Zwitserse voedingsgroep Orior Food aan de Zwitserse durfkapitalist Capvis. 'Deze eerder kleine deal kan de speculatie doen oplaaien over een verdere vereenvoudiging van de cascadestructuur van het Frere-imperium', meent analist Hans D'Haese van Bank Degroof. De Zwitserse holding Pargesa had eind 2005 een belang van 54% in GBL en houdt 60% van de stemrechten aan. 'Een fusie tussen Pargesa en GBL, ook al is het idee misschien nog prematuur, houdt steek. Maar er zijn nog belangrijke obstakels', redeneert D'Haese. GBL ging 0,55% hoger tot EUR 82,50.

Barco was de sterkste stijger binnen de Bel20 met een koerswinst van 3,4% tot EUR 71. Er was geen nieuws over het bedrijf.

Buiten de Bel20 won Roularta 4,3% tot EUR 51,90. Voorbeurs maakte de mediagroep goede tweedekwartaalresultaten bekend. De groep heeft in het tweede kwartaal van 2006 een nettowinst geboekt van EUR 10,4 miljoen, vergeleken met EUR 9,3 miljoen een jaar eerder. Analisten verwachtten een nettowinst van EUR 8,3 miljoen. De omzet tijdens de periode april-juni steeg met 10% tot EUR 144,2 miljoen. Zoals verwacht leed de audiovisuele divisie onder het WK Voetbal en de herstructureringen bij VMMa, de moedermaatschappij van VTM. Bekeken over de eerste zes maanden van het jaar, daalt de nettowinst lichtjes op jaarbasis. Vorig jaar was er wel een uitzonderlijke winst van EUR 2,1 miljoen door de verkoop van de participatie in Plopsaland.

Innogenetics ging 3,6% hoger op EUR 9,48. Het biotechbedrijf heeft in de Verenigde Staten de rechtszaak gewonnen die het had aangespannen tegen Abbott Laboratories. De jury besliste unaniem dat het octrooi van Innogenetics voor de typering van het hepatitis C-virus in al haar aspecten geldig is. Innogenetics verwacht tegen eind deze week een uitspraak over de grootte van de schadevergoeding die het bedrijf toegekend zal krijgen.

Real Software zette zijn indrukwekkend koersherstel verder. Vorige week steeg het aandeel 28 procent. Vandaag/maandag werd Real Software opnieuw 28,6% duurder tot EUR 0,72. De groep uit Kontich profiteert voort van het nieuws over de omzetting van 60 miljoen euro schuld in kapitaal, ook al leidt die omzetting tot een grote verwatering. Mogelijk zien short sellers zich verplicht het aandeel te kopen, zo opperde fondsbeheerder Werner Wuyts van Dierickx Leys en Cie.

Spector publiceerde nabeurs halfjaarresultaten. Beleggers stuurden het aandeel in afwachting 5,9% hoger tot EUR 1,25.

Laundry Systems Group (LSG) ging 5,1% hoger tot EUR 11, het aandeel geniet nog van de beter dan verwachte resultaten van vorige week.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud