Bel20 licht lager na resultatenstorm

Brussel is donderdag met lichte verliezen de dag uitgegaan. De beursgraadmeter volgt daarmee de andere Europese aandelenmarkten, die onder druk stonden na enkele tegenvallende berichten uit de financiele en de farmasector.

(tijd) Beleggers kregen in Brussel een lawine van kwartaalresultaten over zich heen: onder meer InBev, Delhaize, Fortis, EVS en Real Software maakten vandaag hun cijfers voor het derde kwartaal bekend. Nabeurs kwamen onder meer Belgacom, Tessenderlo en Zenitel met resultaten.

De Bel20 sloot uiteindelijk 0,09 procent lager af op 4.217,01 punten. De index telde negen dalers en 10 stijgers.

Grootste stijger binnen de Bel20 was de Belgisch-Braziliaanse biergroep InBev, dat 2 procent hoger eindigde op 45,15 euro. InBev behaalde in het derde kwartaal een nettowinst van 479 miljoen euro tegen 358 miljoen in de overeenstemmende periode van 2005. Dat is fors meer dan de 410 miljoen euro die analisten gemiddeld verwachtten. Per aandeel bedraagt de nettowinst 0,79 euro tegen 0,59 euro een jaar eerder. InBev wist in het derde kwartaal in alle geografische zones de marge te verbeteren.

Zoals verwacht gaf InBev geen concrete vooruitzichten. Tijdens een conference call zei financieel directeur Felipe Dutra wel dat InBev er, op basis van de huidige trends, vertrouwen in heeft eerder dan de streefdatum van eind 2007 een ebitda-marge van 30 procent te halen. De Braziliaanse InBev-dochter AmBev maakte intussen bekend een overnamebod te lanceren op de aandelen Quinsa die ze nog niet bezit.

De andere Bel20'ers die met resultaten kwamen, Fortis en Delhaize, verging het minder goed. Delhaize ging voor 2,6 procent in het rood tot 64,75 euro. Beleggers richtten zich op de daling van de nettowinst in het derde kwartaal. Die winst kwam uit op 45,3 miljoen euro. Dat is bijna een halvering vergeleken met de 89,7 miljoen euro winst in dezelfde periode een jaar eerder en fors beneden de verwachtingen van analisten. Die hadden gemiddeld gerekend op een winst van 98 miljoen euro voor de periode. Per verwaterd aandeel daalde de nettowinst van 0,91 tot 0,47 euro.

De scherpe daling van het nettoresultaat is grotendeels te wijten aan de geplande verkoop van de Tsjechische dochter Delvita. Met het oog op die verkoop boekte Delhaize al een bijzonder waardeverminderingsverlies van 59,3 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat en de omzet van de supermarktketen waren in het derde kwartaal beter dan een jaar geleden. De activiteiten in de VS, goed voor ruim driekwart van de omzet van Delhaize, droegen in het derde kwartaal 3,5 miljard euro bij (+5,1 procent). Delhaize Belgie boekte in het derde kwartaal een omzet van 1,1 miljard euro, een stijging van 6,9 procent tegenover 2005.

Financieledienstengroep Fortis heeft over het derde kwartaal van 2006 een nettowinst geboekt van 884 miljoen euro, tegen 913 miljoen een jaar eerder. Analisten geraadpleegd door Betten Beursmedia rekenden gemiddeld op een winst van 893 miljoen euro. Het bankbedrijf presteerde wat onder verwachting, terwijl bij verzekeringen een hoger dan verwacht resultaat werd geboekt. Er werden in het afgelopen kwartaal zoals verwacht geen resultaten op desinvesteringen meegenomen. De winst per aandeel kwam in het afgelopen kwartaal uit op EUR 0,69, tegen EUR 0,71 een jaar eerder. Dat het aandeel uiteindelijk een flinke tik van 1,74 procent kreeg tot 33,28 euro, heeft volgens analisten ook te maken met de zwakke prestaties van de andere Europese financiële waarden.

GBL, de holding rond de Waalse financier Albert Frere, maakte woensdag na beurstijd bekend een 53,7 procent lagere nettowinst van 38 miljoen euro te hebben gerealiseerd in het derde kwartaal. De terugval is te wijten aan het wegvallen van de participatie in de Duitse mediagroep Bertelsmann. GBL maakte woensdag ook bekend dat het zijn belang in de Franse bouwgroep Lafarge had opgetrokken tot 13,2 procent. GBL steeg donderdag met 1,02 procent tot 88,85 euro.

Op de brede markt heeft EVS een recordkwartaal achter de rug. Het Luikse beeldserverbedrijf heeft in het derde kwartaal een nettowinst van 11 miljoen euro geboekt, 27,9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en meer dan analisten hadden verwacht. De winst per aandeel steeg met 29 procent tot een recordpeil van 0,81 euro. Over een periode van negen maanden steeg de nettowinst met 117 procent tot 28,3 miljoen euro. De winst per aandeel over negen maanden klom met 141 procent tot 2,27 euro.

Ondanks de goede resultaten sturen beleggers het aandeel 1,8 procent lager tot 41,90 euro. KBC Securities verlaagde het advies donderdagmorgen omdat het orderboek van EVS beneden de verwachtingen is.

Het softwarebedrijf Real Software heeft in het derde kwartaal van 2006 een omzet geboekt van 23,2 miljoen euro, 5 miljoen euro minder dan over dezelfde periode vorig jaar. De omzet over de eerste negen maanden van 2006 bedraagt 75,2 miljoen euro. In de eerste negen maanden van 2005 bedroeg de omzet nog 89,1 miljoen euro. Het softwarebedrijf bevestigt zijn doelstellingen voor 2006. Het aandeel maakte een duik van 10,2 procent tot 0,53 euro.

Zetes, dat onder meer de elektronische identiteitskaart in Belgie produceert, is door het Projectbureau van de Verenigde Naties uitgekozen om een identificatiesysteem op te zetten voor het militaire apparaat van de Democratische Republiek Congo. Het contract heeft een waarde van ongeveer 568.805 euro. Het aandeel sloot uiteindelijk 0,8 procent hoger op 26,40 euro.

Scheepvaartgroep CMB viel ten slotte met 2 procent terug tot 28,92 euro, hoewel het beurshuis Delta Lloyd Securities zijn koersdoel voor het aandeel had opgetrokken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud