Bel20 op winst in middaghandel

Net zoals de andere Europese beursindex noteert ook de Brusselse Bel20 woensdag hoger tijdens de middaghandel. Telematicagroep Punch Telematix dondert omlaag na een winstwaarschuwing.

(tijd) Grootste stijger binnen de Bel20 is Umicore. Het aandeel veert 3,1 procent op tot 169,52 euro en bereikt zo een nieuw record. De klim is te danken aan de algemene stijging van de grondstofaandelen. Grootste daler is dan weer biergigant InBev (-0,8% tot 58,65).

Dexia kan er 0,9 procent bijdoen op 23,29 euro, met dank aan een adviesverhoging van ABN AMRO. De andere financials tonen een vertekend beeld met KBC dat stijgt (+0,2% tot 100,80 euro) en Fortis dat goedkoper wordt (-0,8% tot 31,15 euro).

Nieuws valt er vooral te rapen op de brede markt. Punch Telematix kent een forse koersval. Het aandeel dondert 16,4 procent lager tot 10,15 euro. KBC Securities verlaagde zijn advies van buy tot accumulate en zet zijn koersdoel op 12,5 euro. De telematicaspecialist zei gisteren de eerste helft van het huidige boekjaar af te sluiten met een operationeel verlies. Hoeveel Punch Telematix (PT) in het rood zal gaan, wordt niet meegedeeld. PT haalt een veelvoud aan oorzaken aan voor het slechte nieuws.

De Oostenrijkse holding A-Tec Industries heeft zijn belang in de Belgische kopersmelter Cumerio opgedreven van 17,5 tot 20,1 procent. A-Tec ziet deze verwerving als 'een strategische investering op lange termijn'. Nu A-Tec meer dan 20 procent van Cumerio in handen heeft, kan het de overname van het Belgische bedrijf door Norddeutsche Affinerie (NA) blokkeren. De toplui van NA en A-Tec zitten donderdag bijeen. Cumerio daalt deze ochtend lichtjes, -0,5% tot 30,5 euro.

Metris, de specialist in meettechnologie, neemt de Intelligent Laser Systems-divisie (iLS) over van het Canadese Virtek Vision International. Metris betaalt een overnameprijs van 6 miljoen Canadese dollar in contanten, ofwel 4,15 miljoen euro. Beleggers sturen het aandeel 0,3 procent lager tot 15,35 euro.

Eveneens overnamenieuws bij Real Software (+2,1% op 0,48 euro). Het softwarebedrijf neemt zijn Belgische sectorgenoot Axias over. Het is de eerste overname sinds 2000. Real Software betaalt maximum 5,15 miljoen euro en zal deze som volledig voldoen in aandelen. Het bedrijf heeft daarnaast 14,44 miljoen warrants uitgegeven in het kader van een aandelenoptieplan bestemd voor hogere kaderleden. Dat blijkt uit een persbericht. Elke warrant geeft recht op een nieuw aandeel Real Software. De uitoefenprijs van de 'Warrants 2007' is 0,47 euro.

De Luikse beeldverwerker EVS heeft een contract ter waarde van '1 a 2 miljoen dollar' getekend met het technologiebedrijf Broadcast Solutions. Broadcast Solutions bestelt 14 XT-systemen bij EVS, dat 0,2 procent stijgt tot 61,80 euro.

IBA stijgt licht (+0,4% tot 23,96 euro). De farmgagroep heeft van de Britse overheden de goedkeuring gekregen om in zijn nieuwe Britse vestiging PET-radiofarmaceutica te produceren.

De producent van voorvormen en petflessen Resilux heeft in de eerste jaarhelft meer dan 10 procent meer verkocht dan in de eerste zes maanden van 2006. De groei deed zich zowel bij de voorvormen als de petflessen voor. Resilux zakt 0,5 procent op 45 euro.

Gerard Groes heeft een belang van 5 procent in de fotofinishinggroep Spector opgebouwd. 'Ik heb de man ontmoet op de laatste algemene vergadering. Het is een Nederlander die in Belgie woont', weet Tonny Van Doorslaer over de particuliere belegger. Groes wordt daarmee de derde grootste aandeelhouder van de Wetterse groep. Consortium VIT heeft 18,7 procent en Koramic Finance 11,3 procent. Spector staat onveranderd op 1,30 euro.

Ook bij Tessenderlo (+0,2% tot 45,23 euro) wijzigde wat aan de aandeelhoudersstructuur. De Deense investeringsmaatschappij Sparinvest Holding heeft een belang van 4,83 procent in de chemiegroep Tessenderlo. Deutsche Bank bezit 3,26 procent.

Op de Vrije Markt is er nieuws van vastgoedhandelaar SV Patrimonia. De KMO heeft beslist om zijn werkterrein uit te breiden en ook vastgoedpromotor te worden. Volgens het bedrijf zal het zo meer winst halen uit de projecten die het in portefeuille heeft. Mogelijk doet SV Patrimonia een kapitaalverhoging. In afwachting van de enkele fixing om drie uur noteert SV Patrimonia op 4,90 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud