Bel20 schittert dankzij Fortis

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel zette de Bel20 een mooie prestatie neer. De index steeg precies 1% of 23,14 punten tot 3.346,46 punten. Dat was te danken aan de koersopstoot bij Fortis, na het nieuws dat de groep de Amerikaanse dochter Assurant naar de beurs brengt tegen USD 20 a 22 per aandeel. Op de brede markt waren ook enkele opmerkelijke stijgers, met Real Software en Icos op kop.

Binnen de Bel20 stonden 15 stijgers tegenover 5 dalers. Fortis nam de index op sleeptouw met een winst van 2% tot EUR 17,63. Het volume lag dubbel zo hoog als normaal. Fortis zal bij de beursgang 80 miljoen aandelen van Assurant aanbieden, goed voor 55% van het kapitaal. Dexia en KBC vervolledigden de top drie op vlak van positieve indexbijdrage. Dexia steeg 1% tot EUR 14,2 en KBC won 1% tot EUR 41,02. Daarmee overwint het aandeel de kaap van EUR 41.

De grootste winst was echter voor Mobistar, dat er 4% bij kreeg tot EUR 46,19. Jan Steyaert, de voorzitter van Telindus, zei aan Tijd Nieuwslijn dat Telindus niet van plan is zijn 4,67%-belang in Mobistar van de hand te doen. Telindus blijft trouwens bij de verwachtingen die werden gegeven ter gelegenheid van de winstwaarschuwing van oktober 2003: een omzet voor 2003 van maximaal EUR 540 miljoen, een negatief bedrijfsresultaat van EUR 8 miljoen in het tweede halfjaar en een positieve vrije cashflow over heel 2003. Telindus zakte 1,2% tot EUR 8,28.

Barco won 3% tot EUR 74,55. De elektronicagroep opent een filiaal in Toronto (Canada), in het kader van de uitbreidingsplannen in Amerika. Barco heeft ook baat bij de goedkopere euro.

Op de brede markt was Real Software de grootste stijger. Het aandeel won 16% tot EUR 0,79. De Tijd meldde dat de Amerikaanse investeringsgroep Gores Technology Group (GTG) over de overname van Real Software onderhandelt. Het bedrijf erkent dat er gesprekken lopen met investeerders, maar wil de naam niet bevestigen. De gesprekken met de banken over een schuldherschikking zouden bijzonder moeizaam verlopen, zodat intussen andere mogelijkheden worden afgetast.

Stevige winst boekte ook ICOS Vision Systems. De maker van chipinspectie-apparatuur steeg 8,3% tot EUR 18,85. Na een korte adempauze wordt daarmee de versnelde koersstijging die sinds begin dit jaar merkbaar is, voortgezet. Op 5 januari voerde ICOS een forse verhoging van de omzetverwachtingen voor het 4e kwartaal en heel 2003 door.

De producent van generische geneesmiddelen Docpharma won 2,2% tot EUR 28,1. Doc neemt de Belgische verdeler van medische uitrusting Hospithera over. Het is een belangrijke overname vermits de jaaromzet van Hospithera EUR 24 miljoen bedraagt.

Een bijzonder drukke handel was er in Ackermans & van Haaren, te danken aan een blokorder van 100.000 stukken. Het aandeel steeg 4,5% tot EUR 19,59 bij een volume dat 11 keer zo groot is als normaal. Dochter Solvus ging 2,3% hoger tot EUR 13,6. Een overname van de uitzendgroep door het Nederlandse concern USG is niet aan de orde, zo zei Leo Houwen, vice-president marketing van USG aan Betten Beursmedia News, als reactie op een analistenrapport van Rabo-Securities. Rabo-analist David Tailleur zei eerder aan Tijd-Nieuwslijn dat USG mogelijk een geinteresserde overnemer is van Solvus nadat hij in een rapport Solvus als belangrijkste overnamedoelwit in de uitzendsector voor 2004 naar voren schoof.

Ook bij Option werd er een groot volume opgetekend. Hier lag de verklaring bij een blokorder van 150.000 stuks. Het aandeel zakte 4,4% tot EUR 8,41 en het was daarmee de grootste daler op de Brusselse beurs.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud