Bel20 sluit 0,2% hoger, Agfa herstelt

Euronext Brussel koos net als de andere Europese beurzen voor een kleine winst. Beleggers geloven dat de hausse zal blijven duren en zal worden gedragen door verdere overnames en fusies en stijgende bedrijfsresultaten.

(tijd) De Bel20 sloot 0,2 procent hoger op 4.231,23 punten. De korf telde 14 stijgers, 4 dalers en KBC sloot onveranderd.

Agfa-Gevaert herpakte zich na drie opeenvolgende verliessessies waarin het aandeel 15 procent in waarde verloor. Agfa steeg met 4,4 procent tot 19,01 euro en was daarmee de sterkste stijger binnen de sterindex. Delta Lloyd Securitues verlaagde nochtans de winstverwachtingen voor de Mortselse groep voor 2006, 2007 en 2008.

Suez was de grootste daler met een verlies van 0,9 procent tot 36,38 euro. Verscheidene aandeelhouders van de Franse nutsgroep Suez hebben zich verenigd en dreigen de geplande fusie met de gasmaatschappij Gaz de France de rug toe te keren. De voorbije weken hebben verschillende institutionele investeerders die samen ongeveer 15 procent van de aandelen van Suez in handen hebben, brieven gestuurd naar de directie om te protesteren over de voorwaarden van de fusie. Een van de tegenstanders van de fusie onder de huidige voorwaarden is Eric Knight van de vermogensbeheerder Knight Vinke.

Volgens La Tribune wil de Waalse financier Albert Frere minstens een uitzonderlijk dividend van 4 euro opstrijken. Dat stelt hij als voorwaarde voor zijn steun aan het fusievoorstel van Suez en Gaz de France, zo schrijft de krant zonder bronnen te vermelden. The Wall Street Journal meldt dat sommige investeerders een extraatje van 9 euro willen. De Franse regering liet maandag nog verstaan de fusie tussen Suez en Gaz de France alsnog te blokkeren als de Suez-aandeelhouders zich de komende weken 'te gulzig' opstellen. Morgen worden de laatste details over de fusie bekendgemaakt.

InBev won 1,6 procent tot 48,78 euro na een koersdoelverhoging van UBS. Het beurshuis verwacht dat de inkomsten uit Oost-Europa in de toekomst nog zullen toenemen.

NPM werd 0,9 procent duurder op 47,29 euro. Het aandeel van de Frere-holding werd vanmorgen in zes gesplitst.

Umicore, dat maandag werd bekroond met de Prijs voor het Beste rapport Duurzaam ondernemen in Belgie, steeg met 0,8 procent tot 121,10 euro.

Belgacom steeg met 0,7 procent tot 32,69 euro. Omantel en Belgacom International Carrier Services (ICS) hebben een intentieverklaring ondertekend voor een partnerschap dat hun internationale carrierdiensten in het Midden-Oosten verder moet uitbouwen. Omantel brengt in Oman geïntegreerde telecomdiensten aan de man.

UCB kreeg van de Europese Commissie de goedkeuring voor de overname van het Duitse farmabedrijf Schwarz Pharma. Het Belgische biofarmaceutisch bedrijf lanceerde eind september een bod van 4,4 miljard euro op Schwarz Pharma. Het bod loopt nog tot 8 december. De overname moet eind dit jaar of begin volgend jaar rond zijn. UCB won 0,7 procent tot 49 euro.

Omega Pharma steeg met 0,6 procent tot 54,05 euro in afwachting van de publicatie van de derdekwartaalcijfers donderdag nabeurs. Midden oktober publiceerde de specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen en gezondheidsproducten reeds omzetcijfers over de periode juli-september, die als bevredigend werden ervaren.

Op de brede markt stal de cyclotronproducent IBA de show met een winst van 5,1 procent tot 16,50 euro. ING WB verhoogde het koersdoel voor IBA met een derde.

Atenor volgde met een plus van 3,1 procent tot 33,30 euro. De holding heeft een exclusiviteitsovereenkomst gesloten met een institutionele investeerder betreffende de verkoop van de drie President-vennootschappen. President A, B en C beheren het project voor de bouw van een vastgoedcomplex met 30.000 m2 kantoren en handelszaken in het Groothertogdom Luxemburg. De operatie zou een erg positieve invloed hebben op de resultaten van Atenor over de boekjaren 2007 tot 2009. Analisten reageerden positief. KBC Securities, Degroof en Dexia Securities verhoogden hun koersdoel.

De mediagroep Roularta profiteerde van de kwartaalcijfers die maandag werden gepubliceerd. KBC Securities verhoogde het koersdoel van het aandeel tot 58 euro. Het aandeel steeg met 1,4 procent tot 58,10 euro.

Ook voor Ackermans & Van Haaren zat er een koersdoelverhoging in, afkomstig van SNS Securities. AvH publiceert donderdag een trading update over het derde kwartaal. Het aandeel won 1,9 procent tot 58,70 euro.

Onderaan bengelde Recticel met een verlies van 3,4 procent tot 9,85 euro. Vanochtend schreef De Standaard dat Lessius, grootaandeelhouder van Recticel, zijn activa, zijnde Recticel-aandelen nog dit jaar aan zijn aandeelhouders zal uitkeren. Beleggers vrezen dat de aandeelhouders de vrijgekomen aandelen snel van de hand zullen doen en de aandelenkoers zullen drukken. Volgens woordvoerder Jan De Moor was de ontbinding vanaf de oprichting van Lessius de bedoeling. 'Wat de aandeelhouders daarna met de aandelen doen, is hun zaak', zegt De Moor. Hij meent echter dat er geen druk op de koers zal zijn. 'We hebben in het verleden al getoond dat we grote pakketten kunnen plaatsen bij investeerders zonder grote koersdalingen', refereert De Moor naar de afbouw van het Mercator-belang.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud