Bel20 sluit 0,4 procent lager

Op Euronext Brussel is de Bel20 met een klein verlies de dag uitgegaan. Vorige week vrijdag schoot de Brusselse sterindex nog naar een recordhoogte, onder impuls van overnamegeruchten in de financiële sector. Dexia, dat vrijdag nog 5 procent hoger klom, leverde vandaag een deel van zijn winst terug in.

(tijd) De Bel20 verloor 0,39 procent tot 4.612,50 punten. De index telde 7 stijgers en 12 dalers.

UCB was de sterkste stijger, met een winst van 1,4 procent tot 43,19 euro. Pfizer, de grootste farmagroep ter wereld, maakte vrijdag bekend dat de verkoop van het anti-allergiemiddel Zyrtec in het eerste kwartaal gestegen is met 9,5 procent. Zyrtec is een product van UCB, dat in de VS gecommercialiseerd wordt door Pfizer. UCB ontvangt hiervoor royalties.

Fortis verloor 0,7 procent tot 34,23 euro. Het consortium rond de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar ging deze namiddag niet om de tafel zitten met ABN AMRO. Vanmorgen maakte ABN AMRO bekend zijn Amerikaans filiaal LaSalle voor 21 miljard dollar te willen verkopen aan Bank of America. Het bankenconsortium wil nu inzicht hebben in de voorwaarden waaronder deze verkoop plaatsvindt.

Beleggers vrezen ook dat nu de overname van ABN AMRO door Barclays een feit is, dat Fortis een unieke kans gemist heeft om uit te breiden. Bovendien zou de jager nu wel eens prooi kunnen worden.

Ook Dexia ging lager, min 1,2 procent tot 23,74 euro. KBC hield zich als enige financiële waarde staande, het aandeel ging met 0,2 procent vooruit tot 98,36 euro.

Umicore zakte met 2,6 procent tot 136,54 euro. De materiaaltechnologiegroep en het Australische Zinifex hebben een akkoord ondertekend over de oprichting van Nyrstar. In deze onderneming worden de respectieve zinkraffinage- en zinklegeringsactiviteiten van beide groepen ondergebracht. Julien De Wilde wordt de voorzitter van de raad van bestuur van Nyrstar. Paul Fowler en Heinz Eigner worden respectievelijk gedelegeerd bestuurder en financieel directeur. Het nieuwe bedrijf wordt in de loop van september opgericht en zal daarna naar de beurs gebracht worden.

Op de brede markt ging Brederode 0,2 procent hoger tot 32,40 euro. KBC Securities verhoogt het koersdoel van 31,50 euro tot 32,50 euro. Volgens analist Tom Simonts van KBCS bevat de portefeuille van de holding aantrekkelijke aandelen, zoals energiewaarden en financials, die door overname- en fusiespeculaties een stijgende koers noteren. Daarnaast verhoogt de inkoop van eigen aandelen de waarde van het Brederode-aandeel.

Bois Sauvage steeg 2,7 procent tot 364,39 euro. De holding geniet duidelijk na van een koersdoelverhoging tot 385 euro door KBC Securities vorige week.

Ook OncoMethylome Sciences (Onco) geniet na van goed nieuws van vorige week. Het Luikse biotechnologiebedrijf is erin geslaagd om in bepaalde gevallen prostaatkanker te ontdekken waar bestaande screeningmethodes faalden. Onco ging 0,6 procent hoger tot 11,06 euro.

Porthus, leverancier van 'on demand' IT-oplossingen, steeg op Alternext 2,1 procent tot 10,34 euro. Dirk Deweghe, een analist bij KBC Securities, verhoogde vorige week vrijdag het koersdoel voor het aandeel tot 15 euro. Vrijdag klom het aandeel maar liefst 12,6 procent hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud