Bel20 sluit 0,6 procent lager

Euronext Brussel is het weekend met verlies ingegaan. Net zoals de andere Europese beurzen zag ook Brussel zijn openingswinst in rook opgaan na de publicatie van slechter dan verwachte macrocijfers uit de Verenigde Staten.

(tijd) De Bel20 sloot uitindelijk 0,6 procent lager af op 4.114,52 punten. De beursgraadmeter telde 9 stijgers en 10dalers.

Brussel startte hoger, maar moest zijn openingswinst uiteindelijk prijsgeven na de publicatie van een reeks teleurstellende macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten. Zo bleek de verwerkende nijverheid afgelopen maand voor de eerste keer in drie jaar te zijn gekrompen, ook de bouwuitgaven bleken onder de gemiddelde verwachting. Als gevolg van de zwakke cijfers nam de bezorgdheid over de Amerikaanse economie opnieuw toe, waardoor de dollar eens te meer terrein verloor ten opzichte van de euro. De euro ging 0,6 procent hoger tot 1,3321 dollar.

Winkelgroep Delhaize, dat het grootste deel van zijn omzet in de VS realiseert, had opnieuw te lijden onder de verdere dollarverzwakking. Het aandeel verloor 1,4 procent tot 59,20 euro en was daarmee de sterkste daler binnen de Bel20-index.

De energiegroep Suez duwde de Bel20 nog verder in het rood. Het Franse Grondwettelijk Hof oordeelde donderdag dat de geplande fusie met Gaz de France pas kan plaatsvinden na de vrijmaking van de energiemarkt. Dat betekent dat de het huwelijk tussen de twee Franse energiebedrijven ten vroegste pas na 1 juli 2007 kan doorgaan. Suez daalde met 0,6 procent tot 36,01 euro.

De financiêle waarden zetten eveneens een zwakke prestatie neer. Dexia, dat bekendmaakte op 4 december een verplicht openbaar bod te lanceren op de aandelen van de Turkse DenizBank die het nog niet in handen heeft, verloor 1,6 procent tot 20,27 euro. Fortis daalde met 1,8 procent tot 30,23 euro. KBC wist de schade te beperken met een verlies van 0,2 procent op 84,75.

InBev verloor 1,5 procent op 48,79 euro. KBC Securities verlaagde het advies voor InBev van accumulate naar reduce, omdat de koers van het aandeel tot boven het koersdoel van 49 euro is gestegen. Donderdagavond raakte wel bekend dat de Belgisch-Braziliaanse biergroep een overeenkomst heeft gesloten met Anheuser-Busch voor de distributie van de Europese InBev-premiummerken in de VS.

Op de brede markt verloor Artwork Systems 1,5 procent tot 9,60 euro. Het grafische softwarebedrijf boekte in het gebroken boekjaar 2005/2006 een omzet van 46,5 miljoen euro (+0,6%) en een nettowinst van 11,1 miljoen euro (-2,5%) geboekt. Artwork Systems blijft daarmee onder de eigen omzetprognose (47-48 miljoen) en haalt maar nipt de winstvoorspelling (11-11,5 miljoen). Ook de verwachtingen van het beurshuis KBC Securities worden niet ingelost. Artwork Systems wist wel zijn brutomarge op te krikken van 82,7 tot 83,6 procent. Het bedrijf keert over het afgelopen boekjaar een (bruto)dividend uit van 0,65 euro per aandeel, tegen 1 euro vorig boekjaar.

GIMV noteerde 0,1 procent hoger op 46,80 euro. Via haar Nederlandse filiaal Halder investeert GIMV in de management buy-out (MBO) van Operator Groep Delft (OGD), een leverancier van ICT-diensten. Samen met het management verwerft Halder een meerderheidsbelang in OGD. Hoeveel GIMV in OGD pompt, is niet bekendgemaakt.

De producent van deeltjesversnellers IBA verloor 3,7 procent tot 18,44 euro. Het aandeel was afgelopen week tot het hoogste peil in vijf jaar gestegen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud