Bel20 sluit 0,7% lager

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel heeft donderdag de dalende trend van de voorbije dagen met overtuiging voortgezet. Boosdoener was Wall Street waar onder meer door de vrees voor een economische groeivertraging of zelfs een harde landing in China de richtinggevende aandelenindices flink achteruit moesten. Ook de problemen bij Nortel wogen op de stemming.

In de loop van de dag is de bezorgdheid over de toestand in China toegenomen, met dalende grondstoffen- en transportprijzen tot gevolg. In Brussel noteerde de Bel20-index bij slot 18,28 punten of 0,7% lager op 2.445,14 punten. Er waren 16 dalers tegenover 4 stijgers. De Mortselse beeldvormingsgroep steeg het sterkst met 3,3% tot EUR 18,85 en voor Barco zat er 2,4% extra in tot EUR 69,35. Woensdagavond maakte GIMV bekend het belang in de West-Vlaamse elektronicagroep verder te hebben afgebouwd. Barco zelf kondigde woensdag een contract van USD 30 miljoen aan bij Lockheed Martin.

Solvay stond bij de verliezers en liet 1,1% liggen tot EUR 69,85. De chemie- en farmaciegroep boekte in het eerste kwartaal van 2004 een nettowinst, deel van de groep, van EUR 109 miljoen, een stijging met 22% tegenover de EUR 89 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De groep bleef daarmee onder de verwachting van analisten die wel gerekend hadden op de inkomsten van Wyeth, maar niet op de uitzonderlijke kosten waaronder een provisie van EUR 38 miljoen verbonden aan onderzoeksprojecten voor het Wyeth-dossier.

Almanij was met 2,5% tot EUR 49,3 een andere opmerkelijke verliezer. Donderdagmiddag was het verzamelen geblazen op de jaarvergadering van dochter KBC. Deze verloor eveneens 2,1% tot EUR 47,1.

Umicore verloor 1,7% tot EUR 48,12. De non-ferrogroep is door zijn grondstoffenactiviteit in beperkte mate blootgesteld aan de toestand van de Chinese economie. Dat is ook het geval voor Bekaert dat 2,7% laat liggen op EUR 47,01.

Op de brede markt was CMB de sterkste daler, 7,1% tot EUR 81. Volgens analisten hebben de aandelen af te rekenen met de vrees dat een vertraagde economische groei in China ook in lagere vrachttarieven zal resulteren. Exmar was in hetzelfde bedje ziek en verloor 4,1% tot EUR 44,6.

Icos werd 5,1% goedkoper tot EUR 24,71. Een Amerikaanse rechtbank heeft een eerdere beslissing die in het voordeel was van Icos Vision, verworpen. Het betreft een zaak die Scanner Technologies had aangespannen tegen Icos wegens patentinbreuk. Volgens Icos is de impact van de uitspraak beperkt. De zaak wordt nu verder behandeld en Icos wil zijn rechten "krachtig verdedigen".

Nog op de brede markt was Picanol mogelijk een slachtoffer van de twijfels over de economische vooruitzichten in China en verloor het aandeel 3,85% tot EUR 20. Naar aanleiding van de algemene vergadering kondigde de groep over de eerste maanden van 2004 bestellingen aan ten belope van EUR 15,5 miljoen.

GIMV verloor 0,8% tot EUR 32,5. De uitverkoop bij de Vlaamse investeringsmaatschappij gaat verder. Nadat eerder dit jaar de participaties in Kinepolis en Deme van de hand werden gedaan, heeft de groep nu ook het belang in kroonjuweel Barco verder afgebouwd. GIMV heeft 2,5 miljoen aandelen Barco verkocht tegen gemiddeld EUR 66,5 per aandeel. Dat komt overeen met tweederde van haar belang in de beeldbewerkingsgroep en levert een meerwaarde op van EUR 127,3 miljoen.

In Option werd wat winst genomen. De aandelen verloren 0,65% tot EUR 18,48. Bij hoge volumes stegen de aandelen de voorbij drie handelsdagen naar nieuwe historische hoogtepunten. Ook donderdag is met 173.272 stuks sprake van een erg drukke handel. Gemiddeld bedraagt het dagvolume 34.800 stukken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud