Bel20 sluit 1% lager

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel is het verlies van de Bel20 bij het slot opgelopen tot 1%. Het verlies blijft onder dat van de overige Europese beurzen die stevig in het rood afsloten.

Tegenvallende resultaten van onder meer France Telecom, Alcatel en Ahold wogen op het sentiment, terwijl ook Wall Street lager opende door zorgen over de financiële positie van GM, tegenvallende orders voor duurzame goederen en de weer oplopende olieprijzen. Uitschieters in Brussel waren Pinguin, Spector en Nationale Bank.

De euro stijgt 0,6% tot USD 1,2144. De Belgische tienjarige rente zette zijn opmars verder en steeg 2,7 basispunten tot 3,441%.

De Bel20 sloot 0,97% lager op 3.233,40 punten. In de index sloten alle 19 aandelen lager.

Mobistar hield zich lange tijd overeind, maar sloot uiteindelijk 0,45% lager op EUR 66,05. De telecomgroep zag zijn omzet in de eerste negen maanden met 8,4% stijgen.

De grootste verliezen waren voor Delhaize en Umicore. Delhaize moest 2,6% afgeven op EUR 47,78. Sectorgenoot Ahold meldde tegenvallende omzetcijfers voor zijn Amerikaanse supermarkten. In Belgie bleek vorige week dat Colruyt in het derde kwartaal marktaandeel heeft gewonnen. Beide elementen beloven weinig goeds voor de kwartaalcijfers die Delhaize over twee weken bekendmaakt. Umicore leverde eveneens 2,6% in tot EUR 83,15.

De financials bleven in de min. Fortis zakte 1,2% tot EUR 23,61, KBC Groep noteerde 1,2% lager op EUR 67 en Dexia verloor 0,4% tot EUR 17,88. Dexia vist achter het net bij het bieden op de BCR Bank in Roemenie, zo bleek woensdagavond.

UCB daalde 1,6% tot EUR 40,32. De farmagroep behaalde nochtans positieve klinische testresultaten met een studie voor Keppra als hulpbehandeling bij volwassen en pediatrische patiënten met idiopathische gegeneraliseerde epilepsie (IGE).

Barco lag woensdag zwaar onder vuur na tegenvallende kwartaalresultaten en sloot toen 4,3% lager. Vandaag ging er nog eens 0,6% van de koers tot EUR 59,20.

De vastgoedbevak Cofinimmo kwam nabeurs met resultaten over het derde kwartaal en daalde in afwachting 0,1% tot EUR 130,9.

Op de brede markt was Pinguin de sterkste stijger met een winst van 5,6% tot EUR 7,45. De producent van diepvriesgroenten liet woensdagavond weten dat hij een kapitaalverhoging gaat doorvoeren via een private plaatsing met EUR 5 miljoen. Pinguin meldde ook dat de exclusieve onderhandelingen over de mogelijke overname van Austria Frost zijn stopgezet. Austria Frost legde de boeken neer en Pinguin staat open voor nieuwe gesprekken. Voorts is er een belangrijke verschuiving in het aandeelhouderschap: Jan De Jonghe heeft zijn belang in de familieholding STAK verkocht aan de familie Deprez en is van plan zijn ontslag in te dienen als bestuurder en CFO.

Ook Option (+3,8% tot EUR 53,40) stond bovenaan na uitstekende kwartaalcijfers. De producent van insteekkaarten voor laptops om draadloos te internetten behaalde in het derde kwartaal een 87% hoger nettowinst van EUR 8,4 miljoen. Dat was 35% boven de analistenprognose van EUR 6,2 miljoen. Het bedrijf verhoogde zoals verwacht de omzetdoelstelling voor 2006 tot minstens 40% groei en voor 2005 tot 90% groei.

Deceuninck maakte voorbeurs zijn businessplan 2009 bekend. Daarin staat dat de producent van kunststof raamsystemen en bouwprofielen tegen 2009 op een omzet van ongeveer EUR 850 miljoen mikt. Deceuninck concretiseerde ook zijn prognose voor 2005. De groep verwacht nu een omzet van meer dan EUR 630 miljoen, een stijging van het operationeel resultaat (ebita) met 20 tot 30% en een verbetering van de cashflow met 10 tot 15% in vergelijking met 2004. Het aandeel won 0,6% tot EUR 23,8.

Carestel steeg 0,3% tot EUR 3,71, terwijl Quick 0,2% steeg tot EUR 22,70. De cateringgroep en de hamburgerketen hebben een samenwerkingsakkoord getekend voor het installeren van Quick-restaurants op de Carestel-sites op luchthavens en langs snelwegen in Belgie. Quick boekte in het derde kwartaal een nettowinst van EUR 21,4 miljoen, een stijging met 39,8% op jaarbasis. De hamburgerketen verwacht voor 2005 een forse stijging van het nettoresultaat.

Icos Vision ging aanvankelijk fors hoger na de publicatie van prima kwartaalresultaten, maar sloot onveranderd op EUR 28,50. De maker van chipinspectiesystemen maakte voorbeurs prima kwartaalresultaten bekend. Zowel de nettowinst (EUR 3,27 miljoen) als de omzet (EUR 19,7 miljoen) kwam iets hoger uit dan verwacht. Voor het vierde kwartaal ziet Icos een omzetgroei vergelijkbaar of zelfs hoger dan de 22% groei uit het derde kwartaal. Dat is meer dan analisten tot nu toe verwachtten.

Nabeurs kwamen alvast scheepvaartmaatschappijen CMB (droge bulk) en Exmar (gassen) met resultaten. CMB zakte in afwachting 1,6% tot EUR 27,1 en Exmar stond 0,45% lager op EUR 77,35.

Galapagos verloor 3,15% tot EUR 8,93. Het Belgische-Nederlandse biotechnologiebedrijf kreeg na de verlenging van zijn openbaar overnamebod meer dan 92% van de aandelen BioFocus aangemeld en lanceert nu een verplicht uitkoopbod.

Helemaal onderaan was De Nationale Bank (NBB) terug te vinden. De notering van het aandeel Nationale Bank (NBB) werd om 12.27 uur opgeschort op vraag van de CBFA. Volgens de NBB concludeert de rechtbank van koophandel te Brussel in haar vonnis dat het emissierecht niet verstreken is. 'Er kan dus ook geen sprake zijn van een uitkering van het reservefonds', aldus een woordvoerder van NBB. Net voor de opschorting was het aandeel plots 10% lager gedoken tot EUR 3.200, het laagste peil sinds december 2004. Het aandeel sloot met een verlies van 13,6% op EUR 3.070.

Ook Spector verzeilde in de onderste regionen. De fotofinisher donderde 5,9% lager tot EUR 3,65. Spector wil zijn kapitaal verhogen met EUR 35 miljoen, waarvan EUR 15 miljoen zal dienen om de schuld af te bouwen. De groep heeft ook een akkoord met zijn bankiers over een schuldherschikking. Analisten leiden uit de berichtgeving van Spector af dat er werk wordt gemaakt van een grondige herstructurering. Anderzijds mogen de aandeelhouders zich aan een forse verwatering verwachten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud