Bel20 sluit beduidend lager

Op Euronext Brussel sloot de Bel20 met afgetekend verlies af. Ook de andere Europese beurzen eindigden lager, maar in mindere mate. Vooral de technologie-aandelen waren daar de schuldigen, nadat het Amerikaanse National Semiconductor dinsdag zijn omzetverwachting verlaagde. In Brussel steeg Cumerio nadat de koperverwerker zijn verwachtingen voor het hele jaar verhoogde.

(tijd) De daling van de olieprijs ging verder. Iran gaf dinsdag geen antwoord op het voorstel van 6 landen om te stoppen met uraniumverrijking in ruil voor steunmaatregelen, maar stelde wel voor 'serieuze gesprekken' te voeren over zijn atoomprogramma. Bovendien loopt in de VS het vakantieseizoen op zijn einde, zodat de vraag zal dalen. In Londen zakte de Brent-future met 1,75% tot USD 71,96. In de Verenigde Staten zijn de wekelijkse voorraden ruwe olie minder dan verwacht gedaald. De voorraden benzine stegen terwijl analisten een daling hadden verwacht.

De indicator van het ondernemersvertrouwen in Belgie daalde in augustus 2006 van 5,4 punten tot 3,1. De indicator blijft wel positief, wat wijst op een aantrekkende economie.

De Bel20 sloot 0,91% lager op 3.870,83 punten. Belgacom was woensdag de enigste stijger in de Bel20. De telecomgroep won 0,5% tot EUR 27,04.

Het verlies van de Bel20 was vooral te wijten aan Suez, dat 1,8% zakte tot EUR 32,5. De Franse nutsgroep heeft nog steeds te lijden onder de verkoop van bepaalde activa waartoe zij door Europa zal gedwongen worden, als voorwaarde om met Gaz de France (GdF) te mogen fuseren. Bovendien stijgt bij beleggers de nervositeit, in aanloop naar het debat over de privatisering van GdF in het Franse parlement op 7 september.

Ook de financiele aandelen wogen op de index. Fortis zakte 0,6% tot EUR 29,89, Dexia 1,1% tot EUR 19,62 en KBC 0,9% tot EUR 88,9. KBC is een van de vijf kandidaat-bieders voor een controlebelang in de Bulgaarse DZI Bank, meldden lokale media. De Bulgaarse bank verklaarde vorige week dat zij een strategische partner zoekt. Delta Lloyd Securities verlaagde het advies voor KBC van buy tot accumulate.

Bekaert daalde 0,7% tot EUR 73,85. De groep maakte woensdagmorgen bekend dat Bruno Humblet de nieuwe Chief Financial Officer wordt vanaf 1 oktober 2006. Humblet volgt Bert De Graeve op, die benoemd werd tot gedelegeerd bestuurder.

Op de brede markt stond vooral Cumerio in de kijker. Het aandeel won 4,4% tot EUR 17,27. De kopersmelter verhoogde vanmorgen zijn winstverwachtingen voor 2006 met ongeveer 10%. Cumerio gaat nu uit van een recurrente bedrijfswinst van EUR 87-90 miljoen en een nettowinst van EUR 66-69 miljoen. Eerder mikte het bedrijf op respectievelijk EUR 80 miljoen en EUR 60 miljoen.

Recticel daalde 0,4% tot EUR 9,2. De schuimrubberverwerker start in het kader van de zoektocht naar een strategische partner voor zijn autointerieurafdeling gesprekken met een Europese durfkapitaalgroep met ervaring in de autoindustrie. Analisten wijzen er op dat het verkoopsproces wat trager verloopt dan verwacht.

In de lagere regionen zakte RHJ International 2,1% tot EUR 13,7. KBC Securities heeft het koersdoel voor de holding verlaagd tot EUR 16. De kleinhandelsholding Mitiska zette de daling voort. Het aandeel bereikte vorige week donderdag met EUR 7,99 zijn hoogste slotkoers dit jaar en heeft sindsdien last van winstnemingen. Mitiska verloor 2,5% tot EUR 7,17.

Op de fixingmarkt was Sucraf de uitblinker met een winst van 10% tot EUR 4,95. Het aandeel van de suikerplantageholding zit zo weer bijna op het niveau van eind juni. Sinds begin dit jaar is Sucraf al 7,5 keer duurder geworden. Sucraf wil de Sucrerie de Kiliba in Congo heropstarten, maar heeft daarvoor een bedrag van USD 17,5 miljoen nodig. In de komende maanden zou moeten duidelijk worden of een internationale kredietinstelling bereid is dit bedrag te lenen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud