Bel20 sluit halve procent lager af

Deceuninck is woensdag een opvallende stijger (Foto Lieven Van Assche) ©Lieven Van Assche

De Brusselse beurs kon geen vervolg breien aan een winstreeks van vijf. Onder druk van KBC ging de Bel20 een halve procent lager.

(tijd) -De Brusselse sterindex sloot 0,5 procent lager af op 2.173,27 punten. In de korf van de steraandelen gingen er 11 aandelen lager en 9 hoger.

KBC woog zwaar op de index, want de bankverzekeraar zakte 6,3 procent weg tot 16,32 euro. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalresultaten, die voor donderdag is gepland, dikte het aandeel in een week tijd zowat 30 procent aan. Dat enige winst wordt genomen, is dus niet verwonderlijk. Mogelijk speelt ook wat twijfel over de resultaten. Er wordt morgen vooral uitgekeken naar de prestatie in Oost-Europa.

Naast KBC ging ook Dexia lager. Dinsdag raakte bekend dat de Europese Commissie voorbehoud maakt bij het herstructureringsplan voor Dexia. De Commissie wil dan ook meer uitleg over het plan. Belanghebbenden hebben nu een maand de tijd om hun opmerkingen over de steunmaatregelen bekend te maken aan de Europese Commissie. Ze is onder meer bezorgd over de regeling waarbij Dexia zijn Amerikaanse probleemdochter FSA heeft verkocht, maar wel de portefeuille met risicovolle kredieten van FSA behield. Ook is het 'niet duidelijk' of 'Dexia in de toekomst bronnen zal vinden voor zijn langetermijnfinanciering', klinkt het. Het aandeel Dexia verloor 0,9 procent tot 5,59 euro.

De grootste procentuele stijger binnen de Bel20 was Befimmo. De vastgoedbevak won 3,3 procent tot 62,5 euro. De sector zat in de lift. Cofinimmo herstelde 1,7 procent tot 84,9 euro. Deze vastgoedbevak gaf maandag een dividendalarm.

Op de brede markt werden de stijgers aangevoerd door Agfa-Gevaert en Deceuninck. Agfa-Gevaert won 10,3 procent tot 2,56 euro en kende daarmee zijn vierde stijgingsdag op rij. De klim begon enkele dagen na de kwartaalresultaten, die grosso modo aan de verwachtingen voldeden maar waarin analisten positieve elementen ontwaarden.

De producent van pvc-raamprofielen Deceuninck veerde 5,4 procent op tot 2,15 euro en kwam zo weer in de buurt van het niveau van de maanden mei-juni.

De Waalse meststoffenfabrikant Rosier is in het eerste halfjaar in de rode cijfers beland. Het nettoverlies van 4,1 miljoen euro is zowel te wijten aan de ineenstorting van de vraag als aan forse waardeverminderingen op de voorraden. Volgens het bedrijf blijft het derde kwartaal onzeker. Rosier verloor op de fixingmarkt 3,7 procent tot 268,15 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud