Bel20 sluit hoger dankzij Agfa

Op Euronext Brussel is de Bel20 donderdag hoger gesloten. Na de lagere opening op Wall Street moest de index een deel van zijn winst prijsgeven, maar uiteindelijk presteerde de Brusselse beurs beter dan de rest van Europa. Dat was te verklaren door het grote gewicht in de Bel20 van de mooi gestegen financials in de Bel20, en aan de forse opstoot van Agfa-Gevaert. De groep uit Mortsel wil vanaf 2008 jaarlijks EUR 250 miljoen gaan besparen.

(tijd) Tot aan de opening van de Amerikaanse beurzen krikten enkele beter dan verwachte Amerikaanse bedrijfsresultaten, die woensdag gepubliceerd waren, het sentiment op. Ook de hoger dan verwachte voorraden ruwe olie was positief, waardoor de rentevrees wat naar de achtergrond verdween.

De Bel20 sloot met een winst van 0,8% op 3.588,60 punten. De index telde 15 stijgers en 4 dalers.

Agfa-Gevaert was de koploper en won 7,2% tot EUR 18,79. Agfa wil tegen 2008 de kosten jaarlijks met ongeveer EUR 250 miljoen euro verminderen. De beeldvormingsgroep wil die besparingen voornamelijk doen in de algemene diensten en in de traditionele producten over alle businessgroepen en alle regio's. Om die besparingen te verwezenlijken splitst Agfa-Gevaert zich op in drie onafhankelijke businessgroepen: Graphics, HealthCare en Materials. De vakbonden vrezen dat de operatie wereldwijd 1.000 tot 2.000 banen zal kosten. Het bedrijf zelf geeft daarover geen details. Analisten reageren erg positief op de aangekondigde kostenbesparingen bij Agfa. Ze zijn ervan overtuigd dat er iets moest gebeuren gezien de ongunstige marktomstandigheden. Over de opsplitsing van het bedrijf in drie afzonderlijke entiteiten en vooral over wat er nu te gebeuren staat zijn de meningen verdeeld. Rabo Securities en Delta Lloyd Securities trokken alvast hun verwachtingen op.

InBev moest zijn winst van overdag prijsgeven en sloot stabiel op EUR 36,03. De Belgisch-Braziliaanse biergroep InBev wil haar Amerikaanse brouwerij Latrobe verkopen aan City Brewing uit Wisconsin. Dat zegt InBev USA in een mededeling. De verkoop van de brouwerij ligt in de lijn der verwachtingen, nadat InBev USA vorige maand het biermerk Rolling Rock verkocht aan de Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch. Rolling Rock wordt bij Latrobe gebrouwen. InBev wil in de Verenigde Staten focussen op het maximaliseren van de import van de bieren Stella Artois, Bass en Beck's. Volgens ING-analist Gerard Rijk wordt de komende dagen ook een akkoord verwacht tussen InBev en Anheuser-Busch voor de distributie van de Europese merken van InBev. De brouwerijgroep wenst hierop niet te reageren.

De Europese financials presteren al enkele dagen sterk. In Brussel deed KBC 1,3% bij zijn koers tot EUR 82, Fortis 1,1% tot EUR 26,08 en Dexia 1,3% tot EUR 18,39.

Belgacom was ook een opvallende stijger in de Bel20: +3% tot EUR 25,98. Rond 16 uur was er een plotse koersopstoot, die vastgehouden werd tot het slot. Sectorgenoot Mobistar won 1,1% tot EUR 61,80.

Cofinimmo steeg 0,9% tot EUR 131,7. Voor eind deze maand zou een nieuw KB van kracht worden dat vastgoedbevaks toelaat hun schuldgraad te verhogen tot 65%. Dankzij de nieuwe regeling zouden bevaks beter in staat moeten zijn te concurreren tegen buitenlandse sectorgenoten. Cofinimmo was een van de belangrijke gangmakers achter het KB.

Op de brede markt liepen de scheepvaartaandelen in de kijker. Zowel Exmar (gas), Euronav (olie) als CMB (droge bulk) presteren al de hele week sterk, net als hun sectorgenoten. Volgens analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities is de opstoot te danken aan de stijgende tanker- en drogebulktarieven. 'Verder is aan de verkooptransactie van CMB van vorige week te zien dat ook de waarde van de drogebulkschepen toeneemt. Door het negatieve beursklimaat van de voorbije weken heeft de sector nog niet kunnen reageren op deze positieve elementen.' CMB sloot 5,2% hoger op EUR 21,72, Euronav won 3,75% tot EUR 22,7 en Exmar 2,55% tot EUR 24,51.

Devgen klom 1,8% tot EUR 14,45. Het biotechbedrijf en het Japanse farmaceutische bedrijf Sumitomo Chemical Company verlengen hun samenwerking voor de ontwikkeling van nieuwe pesticiden met twee jaar. Sumitomo betaalt Devgen de onderzoekskosten. Het Belgische biotechbedrijf komt ook in aanmerking voor royalties en milestones.

Dolmen werd 0,65% duurder tot EUR 10,8. Het bedrijf maakte nabeurs zijn jaarresultaten bekend. De nettowinst, EUR 6 miljoen, lag in lijn met de guidance van het bedrijf zelf en met die van KBC Securities.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud