Bel20 sluit hoger

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel sloot de eerste dag van de handelsweek met winst af en presteerde beter dan de andere beurzen. In Europa stonden die tijdens de dag verdeeld, om overwegend lager te eindigen. Ook Wall Street ging lager, doordat het industrieel conglomeraat 3M tegenvallende verwachtingen bekendmaakte. De licht dalende olieprijs bood geen soelaas.

De Bel20 eindigde 0,3% hoger op 2.752,82 punten. Er waren 6 dalers, 1 ongewijzigd aandeel en 13 stijgers. De grootste winnaar was Almanij, dat 1,95% won tot EUR 57,6. Almanij profiteerde van de koerswinst van KBC in de voorbije weken. InBev steeg 1,85% tot EUR 26,94.

Bij de financiele waarden deed KBC de beste zaak met een klim van 0,9% tot EUR 55,4. Fortis steeg 0,05% tot EUR 19,78, en Dexia ging 0,1% hoger tot EUR 15,66. Elders in Europa stonden de verzekeraars onder druk door het schandaal rond de onrechtmatige betaling van commissies in de VS. Volgens analist Herman Van der Loos van Bank Degroof blijven de Belgische banken buiten schot.

Grootste verliezer was UCB met een koersdaling van 1,4% tot EUR 41,66. UCB deelde mee dat Luc Missorten, de voormalige financieel directeur van Interbrew, die functie bij UCB gaat bekleden. Missorten was sinds februari 2004 directeur-generaal van UCB Pharma Spanje.

Bij Electrabel benadrukte woordvoerster Lut Vande Velde aan Tijd-Nieuwslijn dat er geen sprake is van concrete contacten met de Italiaanse energiegroep Enel. De Tijd berichtte dat Paolo Scaroni, de bestuursvoorzitter van Enel, een samenwerking met Electrabel buiten Italie niet uitsluit. Hij liet evenwel optekenen dat beide groepen, die op de Italiaanse markt concurrenten zijn, een erg verschillende strategie hebben.

In Italie is ondertussen gestart met de bouw van een elektriciteitscentrale op de industriele Solvay-site in Rosignano, zo meldde het farma- en chemiebedrijf. De centrale komt er in samenwerking met Electrabel, dat instaat voor de bouw en de uitbating ervan. Solvay van zijn kant zal in het kader van een langetermijncontract een deel van de elektriciteitsproductie afnemen. Electrabel won 0,7% tot EUR 295 en Solvay verloor 0,4% tot EUR 41,66.

Op de brede markt was Recticel de grootste stijger. Het aandeel klom 4,4% tot EUR 8,01 bij een uitzonderlijk hoog volume van 159.439 aandelen. Om 16.25 uur werd een blokorder van 92.900 stuks verhandeld. Handelaren en het bedrijf hadden geen idee wie het order verhandeld heeft. De Nationale Bank won 3,7% tot EUR 3.098. Volgens Marc Brems, technisch analist bij De Belegger, is er opnieuw wat speculatie rond een uitkoopbod door de overheid.

Real Software verbeterde 2,8% tot EUR 0,73. Het totale aantal aandelen van de softwaregroep is bijna verzesvoudigd na de overname door het Amerikaanse Gores. De aandeelhouders, Hawk, Marc Vanderheyden en Indi (verbonden met Rudy Hageman) hebben daarom beslist hun syndicaat te verbreken. Door de sterke verwatering treden ze niet langer op in onderling overleg.

De grootste daler was RTL Group met 3,9% tot EUR 51. Mitiska zakte 3,8% tot EUR 4,09.

Option moest 2,4% prijsgeven tot EUR 20. De investeringsmaatschappij GIMV heeft op de verkoop van haar belang in de datakaartenspecialist in 2004 een bruto meerwaarde gerealiseerd van EUR 24,2 miljoen, waarvan EUR 17,8 miljoen in de tweede jaarhelft. GIMV steeg 0,1% tot EUR 34,85.

Leasinvest Real Estate hield een persconferentie naar aanleiding van de algemene vergadering. De bevak plant dit jaar nog voor EUR 40 miljoen aan vastgoedaankopen in het Brusselse centrum. De bevak ziet ook een lichte beterschap in de markt. Het aandeel zakte 2,2% tot EUR 58.

Op de fixingmarkt klom Associated Weavers 1,7% tot EUR 9. De textielgroep heeft een belangrijk contract afgesloten met het Britse transportbedrijf Rhys Davis & Sons. Dat bedrijf zal vanaf 2005 instaan voor de leveringen op de voor Associated Weavers zeer belangrijke Britse markt. Tot nog toe verzorgde de groep zelf voor een stuk de distributie in het VK, via een samenwerking met Carpet Right.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud