Bel20 sluit hoger

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel eindigde de Bel20 dinsdag met een winst van 0,69% op 2.828,11 punten. De winst was in lijn met de vooruitgang op de andere Europese beurzen. Ook Wall Street noteerde hoger.

Diverse analisten voorspellen een post-election-rally op Wall Street in geval er een duidelijke winnaar uit de bus komt bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Sommige marktspelers willen alvast een voorschot nemen op een dergelijke rally en duwen de koersen hoger.

De aandelenbeurzen werden ondersteund door de evolutie van de olieprijzen. Die schommelden rond het slotniveau van maandag, waardoor de forse prijsdalingen van maandag intact bleven. In New York zakte de prijs van ruwe olie bij opening opnieuw beneden de grens van USD 50 en hij bleef daar nadien rond schommelen.

Binnen de Bel20 waren er 13 stijgers en 7 dalers. De grootste winst was voor Electrabel, dat 2,1% hoger afsloot op EUR 302,40. Het aandeel is sinds begin augustus aan een nieuwe opmars bezig, die nog werd versneld door de sterke halfjaarcijfers. Bovendien is er toenemende speculatie van beleggers dat moeder Suez een bod zal lanceren op Electrabel. Die speculatie is nog toegenomen na het ontslag van Electrabel-topman Willy Bosmans vorige maand.

UCB klom 1,7% tot EUR 42,60 en Solvay ging 1,2% hoger tot EUR 80,90. Solvay kreeg na de goede kwartaalresultaten van vorige week vrijdag diverse opwaarderingen van analisten. Het management toonde zich tijdens een conference call ook heel optimistisch over de vooruitzichten.

De financiele zwaargewichten vertoonden een gemengd beeld. Fortis steeg 1,1% tot EUR 20,20 en Dexia won 0,5% tot EUR 15,88. KBC verloor 1% tot EUR 57,90. Dexia maakte deze namiddag bekend dat Dexia Fund Services in Frankrijk FMS Hoche heeft overgenomen. FMS Hoche is een dochteronderneming van de Banque de Neuflize en is gespecialiseerd in het administratief beheer van beleggingsfondsen in Frankrijk. Het beheerde eind 2003 een uitstaand bedrag van EUR 18,9 miljard.

Barco zakte met 1% tot EUR 67. Zowel Dexia als ING verlaagden het koersdoel. De kwartaalcijfers vielen wel mee, maar de vooruitzichten waren niet echt bevredigend.

Agfa-Gevaert sloot 0,3% hoger op EUR 24,76. De Antwerpse beeldvormingsgroep is door een rechtbank in de Amerikaanse staat Massachusetts veroordeeld tot het betalen van een som van USD 2,724 miljoen aan zijn concurrent Creo. De som die Agfa aan Creo moet betalen, volgt op een eerdere uitspraak van dezelfde rechtbank, waarbij zes patenten van Agfa voor computer-to-plate (CTP)-technologie werden vernietigd. De rechter had op 26 augustus 2004 beslist dat de patenten van Agfa ongeldig waren wegens oneerlijk gedrag.

Belgacom won 0,3% tot EUR 29,25 ondanks berichten dat de concurrenten van mobilofoniedochter Proximus aan een snel tempo groeien. Base haalde in het voorbije kwartaal 80.000 nieuwe klanten binnen. Vorige maand meldde ook Mobistar een sterke stijging van het klantenbestand.

Op de brede markt verloor Zenitel 3,5% tot EUR 4,97 bij een drukke handel van 27.785 stuks tegen een daggemiddelde van 5.500 aandelen. De resultaten over het derde kwartaal waren slechter dan verwacht. De omzet lag in de lijn van de verwachtingen. Voor het vierde kwartaal verwacht Zenitel een hogere omzet en een positief operationeel resultaat, maar het behalen van de 2004-guidance wordt volgens de CEO 'moeilijker'.

De kwartaalupdate van Picanol en de bevestiging van de omzetdoelstelling van 2004 kwam weinig overtuigend over voor analiste Nathalie Sierens van KBC Securities. Ze verlaagde daarom de winstverwachtingen voor dit jaar. Het aandeel zakte 3,3% tot EUR 16,05.

Opvallend was opnieuw de sterke stijging van de beeldbewerkingsgroep EVS. Het aandeel staat op het hoogste peil sinds eind februari 1999. Het zet daarmee het momentum van de voorbije twee maanden voort. Het volume van 9.644 stuks was hoger dan het daggemiddelde van 6.300 stuks.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud