Bel20 sluit lager na renteverhogingen

De Brusselse beurs is op verlies gesloten. De onverwachte renteverhoging van de Bank of England deed de verliezen na 13 uur oplopen, al werden die naar het einde van de dag toe opnieuw ingeperkt. De lading Europese resultaten was vandaag niet onverdeeld positief. In de Franse financiele sector kwamen Axa en SocGen met sterke cijfers, maar daar stonden tegenvallers tegenover van de Franse oliereus Total en de Nederlands-Britse consumptieartikelengroep Unilever.

(tijd) In tegenstelling tot de centrale bank in het Verenigd Koninkrijk verraste de Europese Centrale Bank de markt niet met haar renteverhoging met 25 basispunten tot 3,00%. In het Verenigd Koninkrijk trok de Bank of England de toonaangevende reporente met 25 basispunten op tot 4,75%.

De Bel20 sloot 0,5% lager op 3.788,99 punten. De beurskorf telde 4 stijgers, 2 onveranderde aandelen en 13 dalers.

De vastgoedbevak Cofinimmo was met een plus van 1,1% tot EUR 136 de grootste stijger in de index. Onderaan de tabel stond Colruyt met een min van 2% op EUR 125,2.

UCB verloor 1,2% tot EUR 44,83. Bekaert klom opnieuw 0,6% tot EUR 74,7. Sinds de publicatie van de halfjaarcijfers, vrijdag, is de specialist in staaltechnologie met 5% gestegen. Het aandeel kreeg in reactie op de resultaten koopadviezen van KBC Securities, ING, Delta Lloyd Securities en ABN AMRO.

GBL en NPM verloren aanvankelijk terrein als gevolg van de koersdaling van hun belangrijkste participatie, Total, in Parijs, na de tegenvallende resultaten. Bij het slot was het verlies van GBL teruggebracht tot 0,3% op EUR 81. NPM sloot uiteindelijk zelfs positief: +0,25% tot EUR 283,6.

De financials sloten negatief. KBC zakte 0,8% tot EUR 85,75, Dexia ging 0,7% lager tot EUR 19,23 en Fortis verloor 0,4% tot 27,98. De financieledienstengroep is volgens De Standaard in vergevorderde onderhandelingen met de Oekraiense levensverzekeraar Etalon.

Buiten de Bel20 viel Telenet op. De telecom- en kabeltelevisiegroep klom 5,6% naar EUR 16,75. De recente overnames in de Europese kabelsector en de bedragen die daarmee gemoeid zijn, geven volgens analisten aan dat het aandeel Telenet fors ondergewaardeerd is. 'Het overnamebedrag voor Essent Kabelcom bedraagt 6 maal de omzet en 30 maal de operationele winst. De beurskapitalisatie van Telenet vertegenwoordigt slechts 2 maal de omzet en 13 maal de operationele winst', berekende Dirk Saelens van KBC Securities. Frank Claessen van Rabo Securities deelt deze visie. 'Telenet is in vergelijking met de Nederlandse kabelbedrijven zelf al een stap verder in de ontplooiing van triple play', stelt hij.

Galapagos, dat vrijdag voorbeurs halfjaarcijfers vrijgeeft, steeg 2,35% tot EUR 8,70. Het biotechnologiebedrijf heeft een nieuw samenwerkingsakkoord gesloten met het Britse AstraZeneca. Het contract heeft een waarde van EUR 650.000.

Option zet het koersherstel in reactie op de sterke tweedekwartaalcijfers, donderdag, voort. De specialist in draadloze communicatie ging 3,2% hoger naar EUR 20,13.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud