Bel20 sluit licht hoger

De Bel20 is, in lijn met de andere Europese indexen, met een lichte winst de dag uitgegaan. Om 20.15 uur komt de Federal Reserve nog met zijn rentebesluit.

(tijd) Economen denken dat de Amerikaanse beleidsmakers de rente ongewijzigd zullen laten op 5,25 procent. De laatste keer dat de Fed de rente verhoogde, was in juni van dit jaar. De markt zal scherp naar de toelichting van voorzitter Ben Bernanke luisteren, benieuwd naar mogelijke signalen van een toekomstige verlaging van de rente. Op bedrijfsvlak springt Umicore in het oog. Het bedrijf gaat voor zijn zinkactiviteiten een joint venture aan met een Australische partij.

De Bel20 sloot 0,2 procent hoger op 4.290,27 punten. Er staan 11 stijgers tegen 8 dalers.

Grootste stijger in Brussel was Umicore, dat met 5,1 procent steeg tot 121,60 euro. De Belgische materialengroep en de Australische producent van zink, lood en zilver Zinifex, willen de grootste zinkproducent ter wereld oprichten. Beide groepen ondertekenden daartoe maandagavond een 'memorandum of understanding' met als doel de zinkraffinage en legeringsactiviteiten samen te voegen in een joint venture. De nieuwe maatschappij wordt opgericht naar Belgisch recht met een wereldwijde hoofdzetel in Londen en regionale centra in Melbourne en Balen. De joint venture stelt 4.500 mensen tewerk op vier continenten en moet jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen ton zink en zinklegeringen produceren.

Colruyt won 0,1 procent tot 147,70 euro. De winkelgroep uit Halle heeft vergunningen gevraagd voor zeven vestigingen in Nederland. Colruyt start zijn 'dozenformule' in drie zuidelijke provincies van het land. Dat heeft algemeen directeur Luc Rogge bevestigd tegen Het Financieele Dagblad. Rogge wil niet zeggen in welke gemeenten vergunningen zijn aangevraagd, maar zegt dat Colruyt de markt spoedig wil verkennen met de drie grensprovincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg als startpunt.

Sectorgenoot Delhaize noteerde 1,5 procent hoger op 61,95 euro. Delhaize, dat vandaag nog een City Delhaize-winkel in Gent opende, profiteert van de opgaande trend die de andere Europese retailwaarden volgen. De markt mikt op beter dan verwachte kerstverkopen in de sector.

Dexia won 0,1 procent tot 20,73 euro. DenizBank, de Turkse dochter van de financieledienstengroep, liet vandaag weten de levensverzekeraar Global Hayat Sigorta over te nemen. Een overnamebedrag werd niet bekendgemaakt. KBC zakte met 0,4 procent terug tot 92,9 euro. Het beurshuis WestLB verlaagde zijn advies voor KBC omdat het aandeel na de klim van de voorbije dagen zijn stijgingspotentieel zou opgebruikt hebben. Fortis won 0,7 procent tot 31,44 euro.

Telenet ging 1,7 procent hoger tot 21,23 euro. De auditeur van de Raad van State bracht een voor Telenet negatief advies uit in de zaak die het Mechelse tv- en telecombedrijf aanhangig maakte tegen de verkoop van acht Waalse kabeltelevisiebedrijven. Het is nog niet bekend hoe de Raad zelf zal oordelen, maar vier op de vijf keren volgt de instantie het advies van de auditeur.

Sioen, de producent van technisch textiel, ging 5,2 procent hoger tot 10,41 euro. Het aandeel zat sinds vorige week in de lift na een lovend artikel in het investeringsmagazine De Belegger. Adjunct-hoofdredacteur Geert Smet noemde het aandeel ook een kooptip op Kanaalz. Ook Hamon profiteerde vandaag van een positief artikel in De Belegger. Het aandeel sprong 12,3 procent hoger tot 23,46 euro.

Metris, een specialist in meetoplossingen, steeg op zijn eerste dag op Euronext Brussel met 2,5 procent tot 12,3 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud